Mainos

Netanyahu suostumassa Israelin ulkoministeriksi

Israelin pääministerin pyrkimykset muodostaa uusi hallitus ovat edenneet, sillä Israelin entinen pääministeri Benjamin Netanyahu on ilmoittanut olevansa halukas ottamaan ulkoministerin tehtävät vastaan.

Benjamin Netanyahu

Israelin pääministeri Ariel Sharon aloitti tänään neuvottelut maan äärioikeiston kanssa pelastaakseen hallituksensa. Ensimmäinen neuvonpito Kansallisen unionin kanssa päättyi tuloksettomana, mutta osapuolet sopivat keskustelujen jatkamisesta huomenna.

Sharon onnistui tänään myös suostuttelemaan entisen pääministerin Benjamin Netanyahun hallituksensa ulkoministeriksi. Israelin radio kertoi kuitenkin, että Netanyahu asetti suostumuksensa ehdoksi sen, että Sharon myöntyy ennenaikaisiin vaaleihin. Normaalioloissa seuraavat parlamenttivaalit pidettäisiin ensi vuoden lokakuussa. Radion mukaan Likudin johtohahmot pääsivätkin yhteisymmärrykseen ennenaikaisista vaaleista, vaikka mitään aikataulua ei esitettykään.

Sharonin koalitiohallitus heikentyi merkittävästi viime viikolla, kun työväenpuolue erosi hallituksesta vastalauseena juutalaissiirtokuntien rahoituksesta palestiinalaisalueilla. Nyt hallituksella on vain 55 edustajaa 120-paikkaisessa parlamentissa.

Viikonvaihteessa Sharon nimitti entisen asevoimien komentajan Shaul Mofazin uudeksi puolustusministeriksi. Sekä Mofazin että Netanyahun nimitykset tulevat parlamentin vahvistettaviksi huomenna.

Sharonin hallituksella on huomenna edessään epäluottamuslause parlamentissa. Israelin viestimet arvelivat tänään, että hallituksen tie saattaa päättyä jo tähän äänestykseen. Jos näin kävisi, Sharonin olisi esitettävä hallituksensa eronpyyntö presidentti Moshe Katzaville, ja maassa pidettäisiin ennenaikaiset vaalit kolmen kuukauden sisällä.

(MTV3-STT-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.