Mainos

Netanyahu perääntyi palestiinalaiskiistassa

Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu on luopunut kahdesta tärkeästä vaatimuksesta, jotka ovat viivästyttäneet Israelin ja palestiinalaisten rauhanprosessin uudelleenaloittamista, kertoivat Israelin joukkoviestimet tänään. Pääministeri Netanyahu on tiedottajansa David Bar-Illanin mukaan ensi kerran suostunut periaatteessa Yhdysvaltain ehdottamaan vetäytymiseen 13 prosentilta Jordanvirran länsirantaa.

Netanyahu on kuitenkin asettanut suostumiselleen lukuisia Israelin turvallisuuteen liittyviä ehtoja. Yksi näistä on, että turvallisuuskysymykset ovat kokonaan Israelin armeijan päätettävissä kolmella prosentilla luovutettavasta alueesta. Palestiinalaisten itsehallintoviranomaisilla ei olisi poliisivaltuuksia tai oikeutta myöntää rakennuslupia tällä luonnonpuistoksi luokiteltavalla alueella.

Israelilaiset virkamiehet ovat jo jonkin aikaa tuoneet esille tätä ns. 10+3-mallia, mutta Netanyahu ei ole koskaan virallisesti kannattanut ehdotusta. Pääministeri Netanyahu on Israelin joukkoviestinten mukaan myös lakannut vaatimasta, että palestiinalaisten parlamentti eli kansallinen neuvosto (PNC) kokoontuu uudelleen ratifioimaan eli vahvistamaan Palestiinan vapautusjärjestön (PLO:n) peruskirjan kohdat, joissa vaaditaan Israelin tuhoamista.

PNC kumosi nämä kohdat jo toukokuussa 1996, mutta Netanyahu on tähän saakka sanonut, ettei päätöstä tehty lainvoimaisessa järjestyksessä. Neuvostoon kuuluu yli 600 jäsentä, joista monet ovat Oslon rauhansopimuksen kiivaita vastustajia. Nyt Netanyahulle kuitenkin riittää, että PLO:n hallitus vahvistaa peruskirjaan tehdyt muutokset.

Arafat ja Peres Osloon

Netanyahu lievensi kantaansa rauhanprosessin uudelleenaloittamiseen Palestiinan vapautusjärjestön johtajan Jasser Arafatin ja Israelin entisen pääministerin Shimon Peresin kokoontuessa Osloon viettämään Israelin ja PLO:n rauhansopimuksen viisivuotisjuhlaa. Sopimus solmittiin elokuussa 1993 Oslossa käytyjen salaisten neuvottelujen jälkeen.

Jyrkkää linjaa kannattava Netanyahu oli jo aiemmin kiireisiinsä vedoten kieltäytynyt osallistumasta juhlatilaisuuteen.
(STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.