Mainos

Netanyahu ja Arafat tapasivat

Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu ja palestiinalaisten presidentti Jasser Arafat tapasivat toisensa tänään Maailman talousfoorumin puitteissa Davosissa. Netanyahu kuvasi tapaamista "erittäin rakentavaksi" ja kertoi johtajien tapaavan seuraavan kerran torstaina Erezissä. Myös Arafat kuvasi tapaamista myönteiseksi.

Netanyahun mukaan Erezin tapaamisessa on tarkoitus neuvotella yksityiskohtaisesti palestiinalaisten itsehallinnon laajentamisesta.

Osapuolten välejä hiersi pitkään kiista israelilaisten vetäytymisestä Hebronista. Sopimus saatiin aikaan tammikuussa ja sen mukaan 80 prosenttia kaupungista luovutettiin palestiinalaisten haltuun. Viime aikoina palestiinalaiset ovat jälleen valitelleet Israelin vitkuttelevan aiempien sopimusten toteuttamisessa. Näihin kuuluvat mm. vankien vapauttaminen, ihmisten ja tavaroiden laajempi liikkuvuus Israelin ja palestiinalaisalueiden välille ja Gazan lentokentän sekä satamahankkeen hyväksyminen.

Netanyahun mukaan tämänpäiväinen tapaaminen viestitti uudesta suhtautumisesta. Hän sanoi uskovansa, että tapaamisen seurauksena osapuolet voivat voittaa jäljellä olevat esteet.

Netanyahu tapasi ennen Arafatia Davosissa myös Egyptin presidentin Hosni Mubarakin. Mubarakin mukaan Israelin ja Syyrian välisten rauhanneuvottelujen aloittaminen uudelleen on vain ajan kysymys. Mubarak ja Netanyahu tapasivat edellisen kerran yli puoli vuotta sitten, koska Mubarak oli kieltäytynyt keskustelemasta Israelin pääministerin kanssa ennen kuin tämä saa sopimuksen aikaan Hebronista.

Netanyahu kertoi, että Yhdysvallat valmistelee parhaillaan tapaa, jolla rauhanneuvottelut Israelin ja Syyrian kanssa saataisiin alkuun.

Mubarak tähdensi ennen tapaamista, että tammikuussa solmitun Hebronin sopimuksen "uskollinen" toteuttaminen voi vaikuttaa siihen, että myös Syyria ja Libanon suostuvat jatkossa palaamaan takaisin neuvottelupöytään. Tavallisten palestiinalaisten hyvinvoinnin kannalta on välttämätöntä, että rauhansopimusten kohtien toimeenpanossa edistytään, Mubarak sanoi. Muuten vaarana on hänen mukaansa, että palestiinalaiset nousevat kapinaan johtajiaan vastaan.
(STT-Reuter-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.