Mainos

Netanyahu ja Arafat tapaavat

Palestiinalaisten presidentti Jasser Arafat ja Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu tapaavat myöhään illalla Erezissä, kertoi Yhdysvaltain erityislähettiläs Dennis Ross. Tapaamisella yritetään vauhdittaa umpikujaan joutuneita neuvotteluja israelilaisjoukkojen vetäytymisestä Hebronista.

Arafatin ja Netanyahun tapaamisen on määrä alkaa keskiyöllä. Palestiinalaiset ja israelilaiset neuvottelijat kokoontuvat Jerusalemissa jo alkuillasta ja yrittävät pohjustaa tietä johtajien tapaamiselle, kertoi Arafatin neuvonantaja.

Netanyahu sanoi illalla, ettei ole taattu, että yöllinen tapaaminen merkitsee sopimuksen valmistumista. Jordanian kuningas Hussein puhui puhelimessa kaikkien kolmen pääneuvottelijan kanssa.

Sekä palestiinalaisten että israelilaisten edustajat varoittivat kuitenkin tänään, että erimielisyyksiä on yhä jäljellä eikä sopimusta mahdollisesti vielä kyetä allekirjoittamaan tapaamisen aikana.

Egyptin presidentti Hosni Mubarak sanoi odottavansa, että sopimus saadaan valmiiksi viimeistään huomenna. Ratkaistavana on hänen mukaansa yhä neljä tai viisi pienehköä asiaa. Ongelmakysymyksiin kuuluu mm. Israelin vaatimus siitä, että palestiinalaisviranomaisten on luovutettava Israelin vastaisista iskuista epäillyt arabit.

Puolustusministeri Yitzhak Mordechain mukaan Israel on jo osoittanut "äärimmäistä joustavuutta" neuvotteluissa, ja palestiinalaisten on nyt suostuttava allekirjoittamaan sopimus.

Hebron on viimeinen seitsemästä Länsirannan kaupungista, joka siirtyy palestiinalaisten hallintaan vuonna 1995 solmitun rauhansopimuksen mukaisesti. Israelilaisjoukkojen vetäytyminen kaupungista on jo lykkääntynyt lähes vuodella.

Israel häätää arabeja Jerusalemista

Israel on määrännyt vuoden vaihteen jälkeen yli 200 arabia häädettäväksi Jerusalemista. Palestiinalaisten edustajan mukaan asukkaille on annettu 15 päivää aikaa poistua kaupungista.

Epävirallisesti PLO:ta edustava Azmi Abu Saud sanoi tänään israelilaisviranomaisten kiihdyttäneen häätötahtia vuoden vaihteen jälkeen. Vielä viime vuonna palestiinalaisten edustajat saivat huomattavasti vähemmän ilmoituksia peruutetuista henkilöpapereista.

Arabien häädöt Jerusalemista saivat vauhtia Israelin korkeimman oikeuden joulukuisesta päätöksestä. Sen mukaan niiden palestiinalaisten oleskeluluvat voidaan peruuttaa, jotka ovat asuneet seitsemän vuotta muualla kuin Jerusalemissa.
(STT-Reuter-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.