Mainos

Netanyahu ei aio erota

Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu vakuutti tänään pysyvänsä vallassa, vaikka poliisi onkin suositellut hänen asettamistaan syytteeseen. Netanyahun avustaja sanoi aiemmin päivällä uskovansa, että oikeuskansleri ei noudata poliisin suositusta eikä aseta Netanyahua syytteeseen tammikuisen virkanimityksen vuoksi.

-Tämä hallitus ei ole eroamassa. Me emme aio lähteä mihinkään. Pysymme siellä, mihin kansa ja historia ovat meidät asettaneet, Netanyahu sanoi ensi kommenteissaan.

Samaan aikaan syyttäjät pohtivat salaisessa paikassa lähellä Jerusalemia, noudattavatko he poliisin kehotusta syytteiden nostamiseksi. Israelin hallituksen edustaja Danny Naveh myönsi, että petossyytteet voisivat toteutuessaan johtaa pääministerin eroon. Hänen mukaansa poliisin suositukselle ei ole kuitenkaan tarpeeksi perusteita.
-Israelin pääministeriä ei eroteta, äänestäjien toiveita ei kumota eikä historian kulkua muuteta tällaisilla perusteilla, Naveh sanoi.

Netanyahun edustaja Shai Bazak torjui vaatimukset pääministerin erosta. Hänen mukaansa Netanyahulla ei ole mitään aikeita sen paremmin erota kuin suostua uusiin vaaleihin, vaan hän luottaa vakaasti omaan syyttömyyteensä.

Oppositio vaati eroa

Oppositio vaati aiemmin Netanyahun eroa. Oppositiossa olevan työväenpuolueen puheenjohtaja Shimon Peres sanoi Israelin televisiolle, että Netanyahun on syytä valmistautua ennenaikaisiin vaaleihin.

Israelin poliisi kertoi eilen suosittelevansa syytteen nostamista Netanyahua vastaan oikeuskanslerin nimitykseen liittyvien epäilysten vuoksi. Syytteet koskisivat petosta ja luottamuksen väärinkäyttöä. Poliisin suositus perustuu yhden todistajan lausuntoon.

Netanyahu nimitti Roni Bar-Onin oikeuskansleriksi tammikuussa. Israelin television mukaan Netanyahu sai nimityksellä uskonnollisen Shas-puolueen tuen Hebronia koskevalle sopimukselle. Bar-On erosi virastaan vain muutamaa tuntia myöhemmin, kun häntä oli arvosteltu tehtävään kelpaamattomaksi.

Oikeuskansleri ratkaisee

Päätöksen Netanyahun syytteeseen asettamisesta tai syyttämättä jättämisestä tekee oikeuskansleri Elyakim Rubinstein. Hän on 49-vuotias karriäärivirkamies, joka nauttii laajaa arvonantoa Israelissa rehellisyytensä ja lahjomattomuutensa vuoksi.

Rubinstein ei kuitenkaan ollut Netanyahun ykkösehdokas, kun oikeuskanslerin nimitys tuli hänen ratkaistavakseen tammikuussa. Netanyahu nimitti virkaa tuolloin puoluetoverinsa Roni Bar-Onin. Nimitys nostatti kuitenkin sellaisen myrskyn, että Bar-On ilmoitti luopuvansa virasta jo puoli vuorokautta nimityksen jälkeen.

Israelin televisiossa kerrottiin, että Bar-Onin nimitys oli osa poliittista kaupantekoa. Nimityksellä pyrittiin television mukaan varmistamaan se, että hallituspuolueen erään kansanedustajan, Aryeh Derin, syytejutussa päästäisiin Derin kannalta suotuisaan ratkaisuun. Deri oli syytteessä lahjonnasta.

Epäilyjen vyyhti

Televisiojutun julkistamisen jälkeen epäillyiksi ovat joutuneet Derin ohella oikeusministeri Tzachi Hanegbi ja pääministerin kanslian johtaja Avigdor Lieberman. Kaikki kolme ovat kiistäneet heitä vastaan esitetyt syytökset.

Israelin poliisi käynnisti asiasta tutkimuksen television tietojen perusteella. 995-sivuinen tutkimus luovutettiin oikeuskansleri Rubinsteinille tiistaina. Eilen poliisi vahvisti, että tutkimuksessa suositetaan Netanyahun asettamista syytteeseen. Pääministerin osalta syyteperusteena olisi "luottamuksen pettäminen".

Poliisitutkimuksessa Derin epäillään kytkeneen hallituksen tukemisen Bar-Onin nimittämiseen. Deri toivoi puolestaan Bar-Onin vapauttavan hänet petos- ja lahjussyytteistä.

Netanyahua manipuloitiin

Hanegbin ja Liebermanin arveltiin poliisitutkimuksessa "pettäneen luottamuksen", kun he esittivät Bar-Onin nimittämistä oikeuskansleriksi. Netanyahu puolestaan oli poliisitutkimuksen mukaan antanut manipuloida itseään nimitysjupakassa. Poliisi myöntää syytesuosituksen perustuvan yhden "keskeisen todistajan" lausuntoon. Tämä on asianajaja Dan Avi Yitzhak, joka oli itsekin pyrkimässä oikeuskanslerin virkaan.
(STT-Reuter-AFP)

Huom! Uusi StreamWorks ohjelma valitsee nopeuden automaattisesti internetyhteytesi mukaan.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.