Mainos

Netanjahun hallitus aloitti Israelissa

Benjamin Netanjahu sanoo, että on valmis keskustelemaan rauhasta palestiinalaisten kanssa.

Hän otti asian puheeksi esitellessään uutta hallitustaan valtiopäiville. Kansainvälisessä yhteisössä pelätään, että Netanjahu uusine hallituksineen hautaa rauhanprosessin kokonaan.

Uuden hallituksen valanvannomistilaisuudessa puhunut Netanjahu vihjasi Iranin suuntaan sanoen, että suurin uhka, jonka Israel saattaisi joutua kohtaamaan on "naapuri, jolla on radikaali hallitus ja ydinase".

Netanjahu vastustaa Palestiinan valtion perustamista mutta sanoo, että rauha on mahdollista saavuttaa.

- Jatkamme neuvotteluja palestiinalaishallinnon kanssa tavoitteenamme lopullinen sopimus. Lopullisessa sopimuksessa palestiinalaiset saavat kaikki itsehallintoon tarvittavat oikeudet paitsi ne, jotka uhkaavat Israelin valtion turvallisuutta ja olemassaoloa, sanoo Netanjahu.

- Tosin palestiinalaisten on jatkettava sotaa terrorismia vastaan, huomautti Netanjahu.

"Iran Palestiinaa tärkeämpi asia"

Netanjahu sai hallituksen muodostamistehtävän helmikuun 10. päivä. Sen jälkeen hän on toistuvasti alleviivannut, että hänen tärkein tehtävänsä on Iranin-suhteiden hoitaminen eikä niinkään ontuvan rauhanprosessin edistäminen.

- On häpeä, että vuosikymmeniä juutalaisten joukkomurhan jälkeen Iranin puheisiin Israelin tuhoamisesta suhtaudutaan välinpitämättömästi maailmalla, Netanjahu sanoi puheessaan Knessetille.

Netanjahun hallituksen takana on 69 edustajaa 120-jäsenisestä Knessetistä. Hallitus on vahvasti oikeistolainen, vaikka siihen kuuluu myös vasemmisto-keskustaan lukeutuva työväenpuolue. Hallituksessa on myös Likud, äärinationalistinen Israel Beitenu, ääriortodoksinen Shas ja pieni uskontopuolue.

EU varoitti viime viikolla seurauksista, jos uusi hallitus ei sitoudu hakemaan ratkaisua, joka perustuu kahden valtion malliin. EU on sanonut, että tämä tekisi suhteet Israeliin erittäin vaikeiksi.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama puolestaan myöntää, etteivät rauhanponnistelut mitenkään helpotu uuden pääministerin myötä, mutta ne ovat yhtä välttämättömiä edelleen.

(MTV3-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.