Mainos

Netanjahu nousee Likudin johtoon

Israelin pääministerin Ariel Sharonin jättämä oikeistolainen Likud-puolue on äänestänyt uudeksi puheenjohtajakseen Benjamin Netanjahun.

Entinen pääministeri ja valtiovarainministeri Benjamin Netanjahu on julistettu virallisesti Likud-puolueen puheenjohtajavaalin voittajaksi Israelissa.

- Meillä on nyt uusi johtaja, Benjamin Netanjahu, puolueen puheenjohtajan tehtävää hoitava Danny Naveh ilmoitti puolueväelle eläköön-huutojen raikuessa.

Oikeistolainen Likud-puolue valitsi seuraajan pääministeri Ariel Sharonille, joka viime kuussa ilmoitti eroavansa Likudista ja perustavansa uuden keskustalaisen puolueen.

Benjamin Netanjahu

Ovensuukyselyiden mukaan Netanjahu olisi saamassa 47 prosenttia äänistä, hänen vahvin kilpailijansa ulkoministeri Silvan Shalom puolestaan 32 prosenttia. Shalom on jo ehtinyt tunnustaa tappionsa ja onnitella Netanjahua voitosta.

Likudin johtajuudesta kamppailivat myös maatalousministeri Israel Katz ja oikeistojohtaja Moshe Feiglin. Ovensuukysely lupasi Feiglinille 15 prosenttia ja Katzille kuutta prosenttia äänistä. Kummallakaan ei katsottu alun perin olevan realistisia mahdollisuuksia tulla valituksi.

Edellisissä vaaleissa tammikuussa 2003 Likud sai 38 paikkaa 120-paikkaiseen Israelin parlamenttiin, knessetiin. Nyt, pääministeri Sharonin ja useiden muiden ministerien jätettyä puolueen, mielipidemittaukset lupailevat Likudille enää runsasta kymmentä paikkaa maalisvaaleissa.

Netanjahu kuitenkin vannoi kannattajilleen johtavansa puolueen takaisin valtaan.

- Tulin tänne tänään kertoakseni teille, että tästä alkaa Likudin paluu maan johtoon, hän julisti puolueen päämajassa Tel Avivissa pitämässään puheessa pian tulosten julkistamisen jälkeen.

Äänioikeutettuja puoluejohtajavaalissa oli noin 128 000.

(MTV3-AFP-Reuters-STT)

(Huomenta Suomen uutiset 20.12.2005)

Lue myös juttu:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.