Nestekin aloittaa yt-neuvottelut - 250 työpaikkaa liipasimella

Neste Oil suunnittelee Porvoon ja Naantalin jalostamoiden toimintojen yhdistämistä.

Tarkoitus on myös sulkea joitain toimintoja. Yhtiö arvioi vähentävänsä 250 työpaikkaa pääosin Suomesta. Yt-neuvotteluiden piirissä on koko yhtiö vähittäismyyntiä lukuun ottamatta.

Porvoossa ja Naantalissa aiotaan investoida yhteensä noin 500 miljoonaa euroa kasvuun ja tuotannon optimointiin. Suurin yksittäinen investointi on raaka-ainesyötön esikäsittely-yksikön rakentaminen Porvooseen. Se maksaa noin 200 miljoonaa. Naantalissa on tarkoitus investoida noin 60 miljoonaa euroa prosessia tehostaviin hankkeisiin.

Tarkoituksena on, että yhtiön Suomen jalostamokokonaisuus koostuisi Porvoon jalostamon neljästä tuotantolinjasta ja viidennestä Naantalissa sijaitsevasta jalostamolinjasta. Suunnitelman mukaan osa Naantalin tuotantoyksiköistä suljettaisiin.

– Perusidea on mahdollistaa raskaiden tuotteiden konvertointi nimenomaan Porvoossa ja siksi Naantalissa joudutaan sulkemaan joitain yksikköjä, sanoo öljytuotteista vastaava johtaja Matti Lehmus.

Naantalia koskevien suunnitelmien laatiminen kestää Lehmuksen mukaan alkuvuoteen.

Yhtiö selvittää lisäksi Porvoon Kilpilahden sähkönjakelun jakeluverkon myymistä ulkopuoliselle sijoittajalle.

Uudistusten tarvetta perustellaan öljynjalostuksen ylituotannolla.

– Euroopassa on merkittävästi öljynjalostuksen ylikapasiteettia, joten meidän on etsittävä kilpailukykyä parantavia ratkaisuja laajalla keinovalikoimalla, sanoo Neste Oilin toimitusjohtaja Matti Lievonen.

Lue myös:

    Uusimmat