Mainos

Nestehukka vaanii sotilasta pakkasella

Vaikka talvi antaa odottaa itseään, on syytä muistaa pari seikkaa kunhan pakkaspoika puree.

Puolustusvoimien talvisissa harjoituksissa kiinnitetään vastedes entistä enemmän huomiota nestehukan torjumiseen. Kuivumisen estämiseksi sotilaan tulisi kylmissä oloissa nauttia nestettä vähintään kaksi litraa vuorokaudessa.

Sotilaiden selviämistä kylmissä olosuhteissa on tutkittu puolustusvoimien ja Työterveyslaitoksen Sotilas kylmässä -tutkimushankkeessa. Tutkimuksessa on vahvistunut käsitys siitä, että nestehukan torjumiseen on kiinnitettävä varusmiesten koulutuksessa huomiota myös talviseen aikaan.

Elimistön kuivuminen uhkaa pakkasella, sillä nesteen tarve voi kasvaa, mutta samaan aikaan sen nauttiminen vähenee. Kehon jäähtyminen ja runsas vaatetus lisäävät energiankulutusta. Kehon jäähtyminen lisää myös virtsaamisen tarvetta, ja kylmissä oloissa nautittavat ravintoaineet ovat yleensä kuivia.

Termospulloja varusmiehille

Asiantuntijoiden mukaan nestehukka on suurin syy sotilasjoukon väsähtämiseen talvisessa sotaharjoituksessa. Tutkimustuloksia hyödynnetään jo muun muassa jääkäriprikaatissa Sodankylässä.

-Sotilaiden nestetasapainoon on kiinnitettävä entistä enemmän huomiota. Meillä jääkäriprikaatissa varusmiesten käyttöön on jo hankittu termospulloja, kertoi majuri Martti Rautanen Kajaanissa järjestetyssä seminaarissa.

Nykyaikaiset varusteet mahdollistavat sotajoukkojen tehokkaan toiminnan kaikissa oloissa, kun ne valitaan ja niitä käytetään oikein. Esimerkiksi vastikään uusitun taistelijan vaatetusvarustuksen ansiosta sotilas selviää kylmässäkin.

-Puolustusvoimissa ei ole toiminnalle pakkasrajaa. Kun varusteet ja koulutus ovat kunnossa, niin suomalainen sotilas pärjää ääriolosuhteissa, vakuuttaa lääkintäeversti Ari Peitso Sotilaslääketieteen Keskuksesta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.