Mainos

Nesteen hallintoneuvosto siunasi öljykaupan uudelleenjärjestelyn

Nesteelle tappioita tuottaneen öljykaupan pelisääntöjen muutokset hyväksyttiin yksimielisesti yhtiön hallintoneuvostossa tänään. Se katsoo Nesteen hallituksen tiukentaneen mm. trading-kaupan valvontaa ja ohjeistusta niin, että vastaavat tappiot voidaan tulevaisuudessa välttää.

Hallintoneuvoston puheenjohtaja kansanedustaja Tuulikki Hämäläinen (sd.) tähdensi linjauksen osoittavan, että muutoksia tarvittiin ja tämä on nyt yhteisesti todettu.
-Raportointi, valvonta pelisäännöt ja ohjeet ovat olleet puutteellisia ja tulkinnanvaraisia. Niitä oli syytä täsmentää ja tämä työ on aloitettu, hän tiivisti.
Hänen arvionsa mukaan tulkinnanvaraisuutta vanhoihin ohjeisiin on tullut mm. siksi, että kansainväliseen kauppaan on tullut koko ajan monimutkaisempia välineitä. Yhtiön hallituksen jo keväällä aloittamia toimia luonnehditaan asianmukaisiksi. Hämäläisen mukaan on kuitenkin mahdotonta sanoa, olisiko myös ilmoitetut öljykaupan tappiot voitu välttää, jos tarkennetut ohjeet olisi saatu jo aiemmin voimaan.

Neste kertoi loppukesästä tekevänsä tänä vuonna vajaan 300 miljoonan markan tappiot, koska raakaöljyn hinta oli kallistunut enemmän kuin yhtiö oletti 1990-luvun alkupuolella tekemissään sopimuksissa. Raakaöljyn hinnan nousu edelleen voi lisätä tappioita. Neste ei enää tee näitä sopimuksia.

Pelisääntöjen tarkistuksiin jo keväällä

Hämäläinen muistutti yhtiön johdon aloittaneen trading-kaupan pelisääntöjen tarkistamisen jo keväällä ennen kuin tappiovaara ilmeni. Hallitus on mm. tarkentanut öljykaupan valtuuksia, hyväksymismenettelyä ja raportointia. Keinoja suosittelivat niin yhtiön sisäinen tarkastus kuin tilintarkastajat.

Hallintoneuvoston mukaan myös koko öljytoiminnan kokoaminen yhdeksi ketjuksi selkiyttää trading-kauppaa. Organisaatiomuutos tehtiin kevättalvella. Hämäläinen kertoi halunneensa hallintoneuvoston heti koolle, kun kaikki raakaöljyn trading-kaupan tappioita koskevat muistiot saatiin valmiiksi. Normaaliaikataulun mukaan kokous olisi ollut vasta myöhemmin.

Raakaöljykaupan osuus Nesteen viime vuoden noin 43 miljardin markan liikevaihdosta oli 19 miljardia markkaa. Vuotta aiemmasta se pieneni 5 miljardilla.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.