Mainos

Neste osti Kremsin enemmistön

Neste on saanut haltuunsa osake-enemmistön liimahartseja valmistavasta itävaltalaisyhtiö Krems Chemiestä. Neste osti keskiviikkona 9,6 prosenttia Kremsin osakkeista 720 shillingin kappalehintaan. Näiden kauppojen jälkeen Neste hallitsee 51 prosenttia Kremsin osakekannasta.

Samalla Neste korotti julkista ostotarjoustaan itävaltalaisyhtiön osakkeista 650 shillingistä 720 shillinkiin. Tarjous on voimassa 29. lokakuuta saakka. Niille, jotka ovat myyneet osakkeensa vanhan hinnan mukaan, Neste hyvittää erotuksen.
Norjalainen kemianjätti Dyno lupasi kaksi viikkoa sitten Kremsin osakkeista 720 shillinkiä kappaleelta. Torstaina Dyno uudisti tarjouksensa 75000 itävaltalaisyhtiön osakkeesta. Neste ja Dyno ovat viime viikkoina taistelleet Kremsistä kiivaasti. Huutokauppa alkoi pian sen jälkeen kun Neste syyskuun puolivälissä esitti 585 shillingin hintaisen ostotarjouksen. Tuolloin Kremsin osakekurssi Wienin pörssissä oli 420 shillinkiä, mutta Dynon ryhdyttyä esittämään vastatarjouksia osake ampaisi rakettimaiseen nousuun.

Ennen ensimmäistä ostotarjoustaan Neste oli ehtinyt hankkia 35 prosenttia Kremsin osakekannasta yhtiön pääomistajilta. Julkisen tarjouksen perusteella Neste on siis saanut kokoon 16 prosenttia lisää.
Dynon omistus Kremsistä oli viime viikolla 25 prosentin tuntumassa. Neste korosti jo aiemmin, että norjalaisyhtiöllä ei ole edellytyksiä saavuttaa osake-enemmistöä. Sen sijaan Dyno pyrkinee merkitsevään vähemmistöasemaan. Nesteen ostotarjouksella on ollut alusta saakka takanaan Kremsin toimivan johdon tuki. Dynon toimet taas on tulkittu vihamieliseksi valtausyritykseksi.

Enemmistöosuuden saanti Kremsistä liittyy Nesteen kemianteollisuuden päätökseen keskittyä liimahartseihin ja teollisiin pinnoitteisiin. Kremsin myötä Neste Chemicals nousee maailman johtavaksi liimahartsien toimittajaksi amerikkalaisen Bordenin edelle.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.