Mainos

Neste: Öljykaupan tappioita ei syytä arvioida päivittäin

Nesteen mielestä raakaöljykaupan tappioiden arviointi päivittäin ei ole perusteltua, koska niiden määrä vaihtelee raakaöljyn hinnan muutosten mukaan. Yhtiö otti asiaan kantaa sen jälkeen, kun mm. päivän Helsingin Sanomissa tappioiden kerrottiin nousevan jopa puoleen miljardiin markkaan.

Yhtiön hallintoneuvostolle selvitettiin eilen, miten hinnanvaihtelut vaikuttavat tappioihin. Lehden saamien tietojen mukaan kokouksessa esitetty yksi arvio oli noin puoli miljardia markkaa.

Kokouksen jälkeen hallintoneuvoston puheenjohtajakansanedustaja Tuulikki Hämäläinen (sd.) ei halunnut ottaa kantaa tappioiden määrään. Hän vetosi siihen, että tarkempia tietoja on luvassa, kun yhtiön osavuosikatsaus julkistetaan lokakuun alussa.

Neste ilmoitti heinäkuun lopussa, että trading-kaupasta on tulossa tänä vuonna 285 miljoonan markan tappiot. Tänään yhtiö muistutti jo silloin kertoneensa, että summassa on mukana tuolloin voimassa olleen öljyn hinnan mukaan laskettu tappio koko vuodelle. Samalla lopullisten tappioiden kerrottiin riippuvan öljyn tulevasta hintakehityksestä. Tappioihin vaikuttavat myös mahdolliset suojaukset.

Nesteen mukaan vuosina 1997 ja 1998 mahdolliset tappiot jäävät tämänvuotista olennaisesti pienemmiksi, koska kyseisten sopimusten määrä vähenee koko ajan. Tappioita tuottavat sopimukset on tehty tämän vuosikymmenen alussa ja viimeiset niistä umpeutuvat 1998. Yhtiö ei enää tee näitä sopimuksia.

Lehtitietojen mukaan sopimukset on rakennettu niin, että Neste saa öljystä 17-19 dollaria barrelilta. Alkuviikosta raakaöljyn hinta on ollut noin 22 dollaria.

Pientä laskua

Aamupäivällä Nesteen osakkeen hinta oli 91,00-92,90 markkaa. Se oli hieman vähemmän kuin päivää aiemmin, jolloin vaihteluväli oli 93,00-94,40 markkaa. Parhaimmillaan valtionyhtiön osakkeesta on tänä vuonna maksettu 112 markkaa. Halvimmillaan se on ollut 65,50 markkaa. Kun valtio pienensi omistusosuuttaan yhtiössä, yksi osake maksoi 78 markkaa.
(STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja