Mainos

Neste Oil tutkii syytökset palmuöljyhakkuista

Öljy-yhtiö Neste Oil tutkii ympäristöjärjestöjen syytökset yhtiön alihankkijan laittomista sademetsähakkuista. Ympäristöjärjestöt ovat syyttäneet Neste Oilin suuren palmuöljytoimittajan kaataneen laittomasti sademetsiä Borneon saarella Indonesiassa.

Neste Oilin varatoimitusjohtaja, uusiutuvista polttoaineista vastaava Jarmo Honkamaa odottaa luottavaisena alihankkijan vastausta syytöksiin.

- Todennäköisesti kyse on väärinkäsityksestä tai jostakin muusta kommunikaatio-ongelmasta. Tämä selviää viikon loppuun mennessä, kun IOI on luvannut antaa oman selvityksensä näistä asioista, toteaa Honkamaa MTV:n uutisille.

Kohteena oleva palmuöljyn tuottaja on malesialainen IOI. Ympäristöjärjestö Friends of the Earth julkaisi viime viikolla raportin, jonka mukaan IOI on laajentanut palmuöljyplantaasejaan Indonesiassa.

Neste Oil kertoo vaativansa korjaavia toimia, jos syytökset pitävät paikkansa. Äärimmäisenä vaihtoehtona on sopimuksen irtisanominen.

Hyvä vai paha palmuöljy

Ympäristöjärjestöt ovat toistuvasti syyttäneet Neste Oilia siitä, että palmuöljyn käyttö edistää ilmastolle tärkeiden sademetsien tuhoamista.

Maan ystävät ry:n metsäasiantuntija Otto Miettinen kertoo ettei palmuöljyä pystytä tuottamaan suuria määriä ilman, että sillä on merkittäviä ympäristövaikutuksia.

- Palmuöljyn nopea kasvattaminen johtaa väistämättä suuriin ympäristövaikutuksiin ja myös sosiaalisiin ongelmiin erityisesti Indonesiassa, mutta myös muualla päin maailmaa, sanoo Miettinen.

Neste Oilin Honkamaan mukaan EU:n tavoite uusiutuvien energialähteiden käytön nostamisesta on niin suuri volyymiltaan, että Euroopasta ei löydy sellaisia määriä biopolttoaineita.

- Niitä on tuotava muualta. Etanolista suurin osa tuodaan Brasiliasta ja dieselpuolen polttoaineista ei pelkästään me, vaan myös muut toimijat käyttävät erilaisia kasviöljyjä, myös mm. soijaa ja rypsiä, kertoo Honkamaa.

Honkamaa kertoo, että palmuöljyn etu on kuitenkin siinä, että se vaatii vähemmän pinta-alaa kuin rypsin tuotanto.

Metsäasiantuntija Otto Miettinen sanoo, että Neste Oilin pyrkivän siihen, että ne viljelmät, joilta he ostavat palmuöljyä toimisivat mahdollisimman kestävästi.

- Ympäristöjärjestöjen mielestä tässä on sellainen ongelma, että jos ne ostaa sen sellaisilta tuottajilta, jotka muualla toimivat huonosti, niin silloin epäsuorasti tukee tällaista huonoa toimintaa, selittää Miettinen.

Honkamaa kuitenkin kumoaa väitteet.

- Neste Oil ei hyväksy sitä, että meidän toimittajat toimivat missään näiden periaatteiden vastaisesti, sanoo Honkamaa.

Palmuöljyä käytetään eniten elintarviketeollisuudessa. Neste Oil käyttää palmuöljyä biodieselin valmistuksessa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.