Mainos

Nepalissa poliisi tulitti mielenosoittajia

Kathmanduun suunniteltu suurmielenosoitus siirtyi poliisin avattua tulen mielenosoittajia vastaan.

Nepalissa sotilaat ovat tulittaneet demokratiaa vaatineita mielenosoittajia ja oppositiopuolueet siirsivät pääkaupunkiin Kathmanduun suunniteltua suurmielenosoitusta päivällä tiukkojen turvatoimien vuoksi.

Sotilaat avasivat tulen mielenosoittajia vastaan turistien suosimassa Pokharan kaupungissa Kathmandusta noin 200 kilometriä länteen. Tulituksessa sai surmansa yksi mielenosoittaja, kommunistipuolueen edustajat kertoivat.

Pokharan asukkaiden mukaan kaupungissa oli pitkin päivää suuria mielenosoituksia, joissa vaadittiin kuningas Gyanendran eroa. Sotilaat yrittivät pitää tilannetta hallussa ampumalla väkijoukkoihin kyynelkaasukranaatteja.

Pääkaupunkiin Kathmanduun suunniteltu suurmielenosoitus jäi kuitenkin toteutumatta. Hallitus määräsi kaupunkiin päivän kestävän ulkonaliikkumiskiellon ja viranomaiset varoittivat ampuvansa sen rikkojia. Myös asukkaiden kännykkäyhteydet katkaistiin. Tyhjillä kaduilla nähtiin vain poliiseja ja sotilaita aseineen partioimassa.

Kaupungin laitamilla pidettiin kuitenkin pienempiä mielenilmauksia. Mielenosoittajat huusivat kuningas Gyanendran vastaisia iskulauseita ja joutuivat lopulta yhteenottoihin poliisin kanssa.

Opposition edustajat kertoivat siirtäneensä suunnitellun suurmielenosoituksen huomiseksi.

Nepalin tärkeimmät poliittiset puolueet ovat solmineet löyhän liiton maolaississien kanssa kuninkaan syrjäyttämiseksi. Sissit ovat jo aiemmin ilmoittaneet aloittavansa Kathmandun alueella tulitauon auttaakseen mielenosoituksia.

Kuningas siirsi runsas vuosi sitten vallan käsiinsä Nepalissa. Hän on sittemmin perustellut vallananastustaan sillä, etteivät poliitikot kyenneet tukahduttamaan maolaississien kapinaa. Sissien iskuissa on vuodesta 1996 lähtien kuollut yli 12 000 ihmistä.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.