Mainos

Nepalin rauhanneuvotteluissa tulos

Nepalin parlamentti hajotetaan ja maolaiset otetaan mukaan uuteen väliaikaishallitukseen

Nepalin hallitus on päättänyt hajottaa parlamentin ja muodostaa väliaikaisen hallituksen, johon tulee myös maolaississien edustajia. Hallitus ja maolaiset ovat sopineet asiasta yhteisissä neuvotteluissaan.

Vastineeksi maolaiset hajottavat maaseudulle perustamansa kansankokoukset. Osapuolet päättivät laatia kuukauden sisällä väliaikaisen perustuslain ja muodostaa heti sen jälkeen väliaikaisen yhteishallituksen.

Jo aiemmissa tapaamisissa on sovittu, että maassa järjestetään myöhemmin vaalit, joissa valitaan varsinaisesta perustuslaista päättävä kansalliskokous. Maan sisäministeri Krishna Prasad Sitaula kertoi, että YK:ta pyydetään valvomaan vaalien sujumista.

-Meidän täytyy varmistaa, että ihmiset pääsevät äänestämään vapaasti, ilman että heidän tarvitsee pelätä miltään puolelta tulevaa uhkaa, sisäministeri sanoi.

Ainutlaatuista yhteistyötä

Osapuolet kertoivat, että myös kuninkaan roolia on tarkoitus selvittää perustuslakia varten. Hallitus on jo riisunut kuningas Gyanendralta osan vallasta.

-Demokraattinen tasavalta on minimivaatimuksemme ja sen vaatimuksen kanssa aiomme kohdata äänestäjät, maolaisten johtaja Pranchanda sanoi.

Yli 50-vuotias sissijohtaja vieraili tiettävästi ensimmäistä kertaa Kathmandussa sen jälkeen, kun maolaiset aloittivat kapinansa vuonna 1996. Kyseessä olivat hallituksen ja sissien ensimmäiset viralliset neuvottelut, vaikka periaatteessa yhteistyö kuninkaan kaatamiseksi alkoi jo viime talvena.

Rauhan juuret Huhtikuun tulitauossa

Huhtikuussa sissit ja hallitus sopivat väliaikaisesta tulitauosta. Nyt se päätettiin muuttaa pysyväksi rauhaksi.

-Huhtikuun demokratiamielinen liike oli ainutlaatuinen. Seitsemän puolueen hallituskoalitio ojensi kätensä maolaisille, jotta autoritäärinen valta saadaan kumottua. Kansainvälinen yhteisö kysyi, miten demokratiaan uskovat puolueet voivat tehdä yhteistyötä maolaisten kanssa. He kuitenkin tekivät, ja tulos on kaikkien nähtävissä, Pranchanda julisti puolueiden ja maolaisten yhteisessä tiedotustilaisuudessa.

Pääministeri Girija Prasad Koirala, 84, ei osallistunut tilaisuuteen. Hänen on määrä matkustaa Bangkokiin lääkärintarkastukseen huomenna.

(MTV3-STT-DPA-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.