Mainos

Nepalin rauhanneuvotteluissa ei läpimurtoa

Nepalin hallitus ja maolaississit ovat erimielisiä muun muassa siitä, pitäisikö kapinallisten luopua aseistaan ennen liittymistä väliaikaishallintoon.

Nepalin rauhanneuvottelut päättyivät tänään tuloksettomina. Pääministeri Girija Prasad Koirala ja maolaiskapinallisten johtaja Prachanda tapasivat maan pääkaupungissa Kathmandussa. Neuvotteluun osallistuivat myös kaikkien merkittävien puolueiden edustajat.

- Tapaamme tehtyämme enemmän kotiläksyjä, matkailuministeri Pradip Gyanwali kertoi.

Kapinallisten neuvottelijan Baburam Bhatteraim mukaan neuvottelut eivät ole vaarassa katketa.

Osapuolet ovat erimielisiä muun muassa monarkian tulevaisuudesta maassa sekä siitä, pitäisikö kapinallisten luopua aseistaan ennen liittymistä väliaikaishallintoon. Koirala on asettanut aseriisunnan ennakkoehdoksi, minkä kapinalliset ovat torjuneet. Kapinalliset puolestaan vaativat monarkian hyllyttämistä siksi aikaa kunnes sen asemasta on päätetty.

Osapuolet ovat päässeet jo yhteisymmärrykseen perustuslakia säätävän kokouksen valitsemisesta vaaleilla ensi kesään mennessä. Kokous päättää muun muassa monarkian asemasta.

Rauhanneuvottelut alkoivat keväällä kuningas Gyanendran suostuttua luopumaan yksinvallasta, johon hän turvautui hajotettuaan parlamentin vuonna 2002 ja hallituksen vuotta myöhemmin.

Maolaississit ovat taistelleet vuosikymmenen asein kommunistihallinnon puolesta. Väkivaltaisuuksissa on kuollut eri arvioiden mukaan 13 000-14 000 ihmistä.

Maolaisilla on aseissa arviolta 35 000 henkeä ja he pitävät hallussaan laajoja alueita maaseudulla. Tulitaukoon he suostuivat viisi kuukautta sitten.

(MTV3-STT-Reuters-DPA-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.