Mainos

Nepalin poliisi pidätti satoja aktivisteja

Durbarin aukiolle oli suunniteltu suurta mielenosoitusta demokratian puolesta.

Nepalin poliisi on tänään ottanut kiinni satoja mielenosoittajia ja taltuttanut mellakoineen joukon kyynelkaasulla pääkaupunki Kathmandun keskustassa.

Mielenosoittajat uhmasivat kokoontumiskieltoa ja saapuivat Durbarin aukiolle Kathmandun keskustaan vastustamaan kuningas Gyanendran hallintoa. He heittelivät kiviä poliisia kohti ja juoksivat virkavaltaa karkuun pitkin Kathmandun katuja. Aukiolle oli suunniteltu suurta mielenosoitusta demokratian puolesta, mutta vain kourallinen rohkeita mielenosoittajia uhmasi hallituksen eilen asettamaa kieltoa.

- Haluamme demokratiaa, alas poliisin sortotoimet, itsevaltaisuus romahtaa, mielenosoittajat huusivat.

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan useita satoja ihmisiä otettiin kiinni ja kuljetettiin poliisiautoilla pois paikalta. Nimettömänä pysytelleen paikallisen viranomaisen mukaan yli 230 ihmistä pidätettiin.

Eilen hallitus määräsi myös ulkonaliikkumiskiellon ja pidätti satoja aktivisteja mielenilmausten pelossa. Lisäksi matkapuhelinlinjat katkaistiin kokonaan ja useita poliittisia johtajia määrättiin kotiarestiin. Hallitus perusteli toimia maolaiskapinallisten uhalla.

- Tämä ei voi jatkua. Saamme varmasti pian monipuoluejärjestelmän ja demokratian, puolueaktiivi Man Mohan Bhattarai sanoi mellakkavarusteisten poliisien avatessa kyynelkaasukapseleita.

Mielenilmauksia järjestämässä olivat etupäässä poliittiset puolueet, joille kuningas Gyanendra antoi lähtöpassit hallituksesta viime vuoden helmikuussa. Tuolloin hän otti vallan omiin käsiinsä ja sanoi toimenpiteen olevan välttämätön välivaihe kohti aitoa demokratiaa.

Maolaiskapinalliset ja Nepalin pääpuolueet ovat muodostaneet löyhän liittouman kuningasta vastaan.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.