Mainos

Nepalin pääministeri houkutteli maolaississejä neuvotteluihin

Nepalin uusi pääministeri Girija Prasad Koirala patistaa maolaisia ajamaan asiaansa demokratian keinoin ja tulemaan mukaan päivänpolitiikkaan.

Nepalin uusi pääministeri kutsui tänään maolaiskapinalliset neuvotteluihin. Lisäksi kaikki puolueet kannattivat ehdotusta perustuslakia säätävän kansalliskokouksen vaaleista, mikä on ollut yksi kapinallisten päävaatimuksista. Kansalliskokous ratkaisisi kysymyksen kuningasvallan tulevaisuudesta.

- Kehotan maolaisia, jotka ovat julistaneet kolmen kuukauden tulitauon, lopettamaan heti väkivallan ja tulemaan neuvotteluihin, pääministeri Girija Prasad Koirala sanoi pian virkaanastujaisten jälkeen.

Koirala patisti maolaisia ajamaan asiaansa demokratian keinoin ja tulemaan mukaan päivänpolitiikkaan. Kapinalliset haluavat vaihtaa monarkian kommunistiseen tasavaltaan. Vuosikymmenen jatkuneissa väkivaltaisuuksissa on kuollut yli 13 000 ihmistä.

Koirala, 84, piti ensimmäisen puheensa tultuaan nimitetyksi pääministeriksi viime viikolla. Virkaanastujaiset oli tarkoitus järjestää alun perin perjantaina, mutta niitä jouduttiin siirtämään pääministerin sairastumisen takia. Hänen kerrottiin kärsineen hengitysvaikeuksista.

Kuningas Gyanendra joutui alkuviikosta taipumaan oppositiovoimien edessä ja kutsumaan parlamentin koolle ensimmäistä kertaa neljään vuoteen. Viikkoja kestäneiden mielenosoitusten jälkeen kuningas ilmoitti palauttavansa parlamentin vallan, kun kansa piti saada jollakin tavalla rauhoittumaan.

Nykyisen perustuslain mukaan kuningas voi halutessaan erottaa hallituksen ja ottaa armeijan komentoonsa. Gyanendra käyttikin tätä oikeutta helmikuussa viime vuonna ja keskitti lähes kaiken vallan itselleen. Sen jälkeen hänen oma asemansa on ollut uhattuna.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.