Mainos

Nepalin kuningas lupasi palauttaa parlamentin vallan

Nepalin kuningas Gyanendra on eilen luvannut palauttaa parlamentin vallan. Parlamentti on kutsuttu koolle perjantaiksi.

Opposition kannattajat ovat osoittaneet mieltään 19 päivän ajan maan pääkaupungissa Katmandussa demokratian puolesta. Toukokuussa 2002 hajotetun parlamentin vallan palauttaminen on ollut yksi heidän päävaatimuksistaan.

- Tämä on kansanliikkeen voitto, iloitsi suurimman poliittisen ryhmittymän kongressipuolueen edustaja Arjun Narsingh.

Narsinghin mukaan oppositiorintama antaa virallisen vastauksensa kuninkaan ilmoitukseen tänään. Hän arvioi, että samalla päivälle suunnitellut mielenosoitukset perutaan.

Gyanendra erotti hallituksen helmikuussa viime vuonna ja keskitti valtaa itselleen. Hänen mukaansa hallitus oli epäonnistunut maolaississien kukistamisessa.

Kuningas tarjoutui perjantaina luovuttamaan toimeenpanovallan poliittisille puolueille, mutta nämä eivät pitäneet tarjousta riittävänä.

USA evakuoi diplomaatteja

Yhdysvallat ryhtyi eilen evakuoimaan diplomaattiensa perheenjäseniä Nepalista. Yhdysvaltojen suurlähetystö kehotti diplomaattien perheenjäseniä sekä lähetystöhenkilökuntaa, jonka läsnäolo ei ole välttämätön, lähtemään Nepalista. Suurlähetystö kehotti myös kaikkia Yhdysvaltojen kansalaisia poistumaan maasta mahdollisimman pian.

Nepalin kuninkaan nimeämä hallinto julisti eilen pääkaupunkiin Katmanduun uuden ulkonaliikkumiskiellon. Valtiollisen television mukaan kaduille ei ole asiaa kello yhdentoista ja iltakuuden välisenä aikana. Sotilaat ja poliisi saavat television mukaan ampua tai pidättää kieltoa rikkovat. Kiellosta huolimatta mielenosoitukset jatkuivat kiivaina eilenkin.

Intialaisten lähteiden mukaan intialaiset diplomaatit kävivät tiiviitä neuvotteluja kompromissin aikaansaamiseksi. Nepali Times -lehden päätoimittaja Kunda Dixit sanoi, että Gyanendran vaihtoehdot ovat "seremoniallinen asema tai ei mitään".

- Hyvä uutinen on, että kuninkaamme ei ole taipuvainen tekemään itsemurhaa. Huono uutinen taas on, että hän yrittää voittaa aikaa, Dixit sanoi.

Viisi maolaississiä ja yksi sotilas saivat surmansa sissien hyökkäyksessä Chautaran kaupunkiin 120 kilometriä Kathmandusta koilliseen, ilmoitti asevoimien edustaja.

Ainakin neljätoista ihmistä on kuollut ja sadat ovat haavoittuneet demokratiaa vaativien mielenosoittajien ja turvallisuusjoukkojen yhteenotoissa sen jälkeen kun Nepalissa alkoi yleislakko 6. huhtikuuta.

(MTV3-Reuters-AFP-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.