Mainos

Nepalia ruhjoneen maanjäristyksen uhriluku nousee jatkuvasti – suomalaisuhreja ei tiedossa

Nepalin tämänpäiväisen maanjäristyksen kuolonuhrien määrä nousee jatkuvasti. 7,9 magnitudin järistys oli Nepalin voimakkain yli 80 vuoteen.   

Illalla Suomen aikaa tapahtuneen maanjäristyksen ja sen aiheuttamien lumivyöryjen kerrotaan vaatineen jo ainakin 1300 ihmisen hengen. Uhrimäärän uskotaan yhä nousevan pelastustöiden edetessä. Vuoristossa pelastustöitä vaikeuttaa sakea lumisade.

– Olihan se iso. Ja tosi pitkähän se oli, kuvaa Heikki Takko maanjäristystä Nepalin pääkaupungista Kathmandusta puhelimitse.  

Takko kertoi kotitalon maanjäristyshälyttimien soineen koko ajan pari tuntia vielä järistyksen jälkeen.  

Heikki ja Anni Takko ovat Nepalissa Suomen Lähetysseuran palveluksessa. Perheessä on kolme pientä lasta.  

– Kokemuksena tämä on järkyttävä. Lasten kanssa on puhuttu pitkään, miten he ovat tämän kokeneet, Heikki Takko sanoi.  

Maa heilui niin paljon, että järistyksen aikana ei pystynyt tekemään muuta kuin olemaan paikallaan. Tavarat tippuivat hyllyiltä, mutta muutoin Takkojen kodissa ei ole näkyviä vaurioita.  

Ulkomaista apua luvassa  

Peräti 7,9 magnitudin järistys iski Nepaliin lauantaina aamupäivällä Suomen aikaa. Järistyksen keskus oli vain kahden kilometrin syvyydessä.

Seismologi Matti Tarvainen Helsingin yliopistosta arvioi, että järistys oli poikkeuksellisen raju. Tarvaisen mukaan alue on seismologisesti hyvin aktiivista.  

Järistys on aiheuttanut myös laajoja aineellisia tuhoja. Nepalin ainoa kansainvälinen lentokenttä jouduttiin sulkemaan vaurioiden takia joksikin aikaa, rakennuksia on sortunut ja tiet muuttuneet paikoin käyttökelvottomiksi.  

Pääkaupungissa Kathmandussa sortui 1800-luvulla rakennettu yhdeksänkerroksinen Dharaharan torni. Tornin raunioista löytyi kymmenkunta kuolonuhria.  

Kuolonuhreja myös naapurimaissa   

Nepal on pyytänyt ulkomailta apua, ja ensimmäisenä pyyntöön vastasi Intia. Se lähetti Nepaliin sotilaskoneita, joiden lastina oli lääkintätarvikkeita. 

Myös Yhdysvallat ilmoitti lähettävänsä avustusyksikön Nepaliin. Lisäksi se on varannut miljoona dollaria Nepalin hätäapuun. Ranska sanoi myös olevansa valmis lähettämään apua Nepaliin, jos maa sitä pyytää.  

Nepalin maanjäristys tuntui myös Intiassa, Bangladeshissa ja Kiinassa. Intiassa kerrotaan kuolleen nelisenkymmentä ihmistä, Kiinassa toistakymmentä ja Bangladeshissa neljä. 

Pelastakaa Lapset aloittaa avustusoperaation  

Ulkoministeriön tiedossa on 170 Nepalissa olevaa suomalaista. Heistä oli alkuillasta tavoittamatta vielä nelisenkymmentä. Ministeriön tietoon ei ole tullut, että suomalaisia olisi loukkaantunut.  

Mount Everestillä on parhaillaan ainakin yksi suomalainen kiipeilijäryhmä, jossa on kymmenen ihmistä. He ovat kunnossa, kertoo matkanjärjestäjä Mandala Travelin toimitusjohtaja Juha Viitala. Hän on ollut yhteydessä ryhmän jäseniin.  

Pelastakaa Lapset -järjestö ilmoitti aloittavansa avustusoperaation maanjäristyksen uhrien auttamiseksi.  

– Vaikka emme vielä tiedä tilanteen vakavuutta, pitää olettaa, että tämän luokan maanjäristys tiheään asutulla alueella aiheuttaa merkittävää tuhoa ja inhimillistä kärsimystä, sanoo humanitaarisen avun neuvonantaja Rea Noponen.  

Nepalia tunteva Noponen arvioi, että Kathmandun rakennukset eivät ole kovin lujaa tekoa.  

– Sen takia tuhot voivat olla hurjat.  

  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.