Mainos

Neo-nimisestä krakkerista syntyi Latvian Robin Hood

Latviassa merkittäviä paljastuksia tehnyttä krakkeria ylistetään tämän päivän Robin Hoodiksi. Tuntematon krakkeri on vuotanut tietoja pankeista ja valtion yhtiöistä Latvian televisiolle. Matrix-skifielokuvasta tutulla salanimellä "Neo" seikkaileva krakkeri väittää haluavansa paljastaa ne tahot, jotka käyttävät hyväkseen Latvian talouden taantumaa.

Britannian yleisradio BBC kertoo, että Neo välittää tietoja johtavista latvialaisista yrityksistä yhteisöpalvelusivusto Twitterin kautta televisioasemalle.

Latvian hallitus ja poliisi tutkivat parhaillaan tietomurtoa. Vuodettuihin tietoihin kuuluu yksityiskohtia taloudellisesti avustetun Latvian pankin johtajien palkoista. Tiedot paljastavat, että moni johtaja ei leikannut palkkojaan, kuten he olivat luvanneet.

Tiedot paljastavat myös, että valtionyhtiöt jakoivat bonuksia työntekijöilleen salaa samalla kun ne pyysivät valtiolta apua.

Kulttihahmon asema

Neo kertoo kuuluvansa Fourth Awakening People's Army -nimiseen ryhmään, joka on ladannut yli seitsemän miljoonaa luottamuksellista verodokumenttia Latvian veroviranomaisilta. Ryhmällä arvellaan olevan kytköksiä Britanniaan. Kolmen kuukauden aikana ryhmä on ladannut 1000 yrityksen yksityisiä tietoja.

Latvian television juontaja Ilze Nagla, kertoo BBC:lle, että Neo on saavuttanut joidenkin ihmisten silmissä kulttihahmon statuksen.

- Monet ihmiset pitävät häntä nykyajan Robin Hoodina, hän kertoo.

- Toisaalta hän on tietenkin varastanut luottamuksellisia tietoja ja tehnyt todellisuudessa rikoksen. Mutta samaan aikaan paljastetuilla tiedoilla on arvoa yhteisölle ja järjestelmä tulee ehkä läpinäkyvämmäksi, hän jatkaa.

Latvia kamppailee parhaillaan pahimmassa talouden kriisissä sitten irtaantumisensa Neuvostoliitosta vuonna 1991. Latvian työttömyysprosentti on huimat 23 ja se onkin korkein työttömyysprosentti EU:ssa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.