Mainos

Nemtsov varoittaa hyperinflaatiosta

Venäjän entinen varapääministeri Boris Nemtsov pelkää maan syöksyvän hyperinflaatioon, jos pääministeri Jevgeni Primakovin hallitus pyrkii ratkaisemaan valtion kassakriisin setelikonetta pyörittämällä.

-Venäjällä on puhuttu hallitusta setelien liikkeellelaskusta, mutta hallittu emissio ryöstäytyy helposti hyperinflaatioksi. Hallitun emission tekeminen on kultasepän työtä eikä hallituksessa ole nähdäkseni ensimmäistäkään kultaseppää, Nemtsov arvioi Pietarissa loppuviikosta. Palkka- ja eläkerästien sekä ulkomaanvelanhoitoon liittyvien vaikeuksien lisäksi uusi hallitus joutuu painiskelemaan kasvavan työttömyyden kanssa.

-Yksin Moskovassa on satojatuhansia koulutettuja ihmisiä joutunut kaduille pienistä ja keskisuurista yrityksistä, jotka tarvitsevat pikaisesti tukea, Nemtsov huomautti. Valtion kassakriisi on viime viikkoina käynyt hänen mukaansa entistä karmeammaksi, kun verojenkeruu on heikentynyt entisestään. -Kirijenkon hallitus onnistui keräämään verotuloja noin yhdeksän miljardia ruplaa kuukaudessa, syyskuussa summa oli viitisen miljardia.

Ministerivaihdokset eivät auta

Nemtsov muistutti, että maksurästejä ei saada hoidettua millään ministerivaihdoksilla. -Palkat, eläkkeet ja lapsilisät pystytään hoitamaan vasta sitten, kun valtion talous on kunnossa, hän tähdensi. Venäjän poliittisten ja taloudellisten ongelmien perussyy on hänen mielestään heikko lainsäädännöllinen ja toimeenpaneva valta. Se pyristelee heikosti toimivassa markkinatalousjärjestelmässä, missä mm. suuryritykset kiertävät parhaansa mukaan verojen maksua ja kaikenlainen korruptio rehottaa.

-Tilanne on mahdollista muuttaa ainoastaan vaalien kautta. Se, että oligarkit kykenevät vaikuttamaan hallituskysymykseen, ei merkitse sitä, että he olisivat kovin voimakkaita, vaan valtiovalta on heikko, hän arvioi. Nemtsov on aiemmin syyttänyt "oligarkkeja" eli suurien finanssi- ja teollisuusryhmien johtajia Kirijenkon hallituksen erottamisesta.

-Presidentti Boris Jeltsin väsyi tukemaan hallitusta. Hallitus ei saa olla riippuvainen yhden ainoan ihmisen tuesta, hän sanoi. Nemtsov luonnehti pääministeri Jevgeni Primakovin hallitusta vasemmalle suuntautuneeksi. Hän ennusti kirjavan poliittisen taustan omaavien ministerien yhteistyön sujuvan heikosti. -Hallitus on sisäisesti ristiriitainen, mikä estää sitä toimimasta tehokkaasti, hän ennusti torstaina ennenkuin tuoreen varapääministerin Aleksandr Shohinin erosta oli vielä tietoa.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.