Mainos

Nemtsov: Tshernomyrdin syyllinen Venäjän kriisiin

Uudistusmielinen Boris Nemtsov syytti tänään Venäjän vt. pääministeriä Viktor Tshernomyrdiniä maata koettelevasta talouskriisistä samalla kun rupla jatkoi heikkenemistään dollariin nähden. Nemtsovin mukaan sunnuntaina erotettu Sergei Kirijenkon hallitus oli alusta alkaen joutunut olemaan Tshernomyrdinin edellisen hallituksen hillittömän lainanoton 'vankina'.

-Tshernomyrdin ei missään vaiheessa edes yrittänyt leikata kulutusta. Hän käytti luottoja kuin huumetta, sanoi varapääministerinä Kirijenkon hallituksessa toiminut Nemtsov saksalaiselle Stern -lehdelle .
Nemtsovin mukaan valtavan velkavuoren kokoamisen oli pakko ennen pitkää johtaa joko koko maan räjähtämiseen tai rahajärjestelmän romahtamiseen.

Tshernomyrdin on Nemtsovin käsityksen mukaan väärä mies nostamaan Venäjän jaloilleen.
-Jos Tshernomyrdin nyt sanoo, että hän kykenee pelastamaan maan, se on pelkkä vitsi, hän sanoi.

Tshernomyrdin tähtää laajapohjaiseen hallitukseen

Vt. pääministeri Tshernomyrdin sanoi tänään uutistoimisto Interfaxin mukaan tavoittelevansa laajapohjaista koalitiohallitusta, joka kykenisi taltuttamaan talouskriisin. Hallitukseen tulisi näin hänen mukaansa myös opposition jäseniä. Presidentti Boris Jeltsin määräsi Kirijenkon hallituksen jatkamaan työtään toistaiseksi kunnes uusi hallitus on muodostettu. Jeltsin pyysi sunnuntaina Tshernomyrdiniä muodostamaan uuden hallituksen, mutta duuman on vielä hyvksyttävä Jeltsinin pääministerivalinta.

Tshernomydin lupasi Komsomolskaja Pravda -lehdessä, että Venäjän kansa asetetaan ykkössijalle talousuudistuksissa. Tshernomyrdinin mukaan hänen linjansa poikkeaisi näin Kirijenkon uudistuslinjasta.
-Ensisijalla on kansalaisten sosiaalisten etujen puolustaminen eli palkkojen ja eläkkeiden maksaminen, vt. pääministeri sanoi.

Tiedotusvälineet suomivat Jeltsiniä

Venäjän lehdistö oli tänään harvinaisen yhtä mieltä siitä, että Jeltsinin yllätyspäätös erottaa hallitus ja tuoda Tshernomyrdin jälleen valtaan heikensi presidentin arvovaltaa rajusti ja ehkä jopa kohtalokkaasti.
-Nyt on jo selvää, että sen lisäksi että Venäjällä ei ole hallitusta, sillä ei myöskään ole presidenttiä, kirjoitti Kommersant Daily. Lehden mukaan avoimesti keskustellaan jo siitä, miten Jeltsin voi selvitä vuoden 2000 presidentinvaaleihin asti.

-Jeltsin luopuu vallasta, otsikoi Izvestija -lehti etusivullaan. Englanninkielinen Moscow Times -lehti puolestaan vertasi Jeltsinin tilannetta Indonesian entisen presidentin Suharton viimeisiin vallassaolopäiviin. Lehden mukaan on vaikea kyetä kuvittelemaan sitä, miten Jeltsin voisi vetää Venäjän kuilun partaalta.

Rupla heikkeni rajusti

Venäjän rupla jatkoi tänään heikkenemistään Yhdysvaltain dollariin nähden. Kyseessä oli suurin yhden päivän aikana tapahtunut romahdus neljään vuoteen. Dollari noteerattiin aamulla Moskovan valuuttapörssissä 7,85 ruplaksi, kun kurssi oli eilen 7,14. Laskua oli yli 10 prosenttia eli pudotus oli suurin sitten lokakuun 1994, jolloin ruplan arvo heikkeni 30 prosenttia.

Pörssivälittäjien mukaan laskua kiihdytti ruplien virta pankkeihin sen jälkeen kun keskuspankki viime viikolla leikkasi vähimmäisvarantovaatimuksia. Pankit ryhtyivät tämän jälkeen myymään ylimääräisiä rupliaan ja vaihtamaan niitä dollareiksi, mikä johti tiistaina kovaan dollaripulaan Moskovan valuuttapörssissä. Venäjän hallitus päästi ruplan kellumaan viime viikolla.
(STT-Reuters-AFP)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.