Mainos

Nelson Mandela piikitteli valkoisia

Etelä-Afrikan presidentti Nelson Mandela piti tiistaina jäähyväispuheensa Afrikkalaisessa kansalliskongressissa ANC:ssa. Hän jättää paikkansa puolueen johdossa keskiviikkona. Mandelan puhe sisälsi piikikkään hyökkäyksen maan valkoista väestöä vastaan, josta osa on hänen mukaansa "sekaantunut vastavallankumoukselliseen vehkeilyyn".

Mandelan mukaan demokraattisesta järjestelmästä on tullut "vakiintunut osa Etelä-Afrikan yhteiskuntaa". Valkoinen väestö tarrautuu hänen mukaansa kuitenkin tiukasti kiinni apartheidin aikana saamiinsa etuoikeuksiin.

Mandelan mukaan valkoisten puolueet ovat vastustaneet kiivaimmin rotuerottelun vähentämiseen tähdänneitä lainsäädännöllisiä toimenpiteitä. Mandela varoittikin, että nämä vastavallankumoukselliset voimat odottavat vain tilaisuuttaan toimia.

Mandelan mukaan vastavallankumouksellisilla on aktiivinen verkosto julkisessa hallinnossa ja suhteita myös ulkomaille. Verkosto on Mandelan mielestä kykeneväinen aiheuttamaan hajaannusta. Mandelan puhe avasi ANC:n 50. puoluekokouksen. Paikalla oli myös Mandelan entinen vaimo Winnie Madikizela-Mandela, joka sai yleisöltä riemastuneen vastaanoton.

Winnie Mandelan ehdokkuus puolueen varapuheenjohtajaksi kariutui sen jälkeen kun häntä syytettiin mm. murhista ja ihmisoikeusrikkomuksista.
(STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.