Mainos

Nelson Mandela, 94, joutui taas sairaalaan

Etelä-Afrikan entinen presidentti Nelson Mandela on joutunut sairaalaan keuhkotulehduksen takia. Istuvan presidentin Jacob Zuman mukaan Mandelan tila on vakava mutta vakaa.

Maan hallituksen edustaja kertoi televisiohaastattelussa, että sairaalan henkilökunta tekee parhaansa, jotta 94-vuotiaan presidentin olo olisi mahdollisimman mukava. Mandela on kärsinyt keuhkotulehduksesta useita päiviä.

Mandela täyttää ensi kuussa 95 vuotta.

Apartheid-hallinnon vastustuksen ikoniksi noussut Mandela on kärsinyt toistuvista keuhko-ongelmista. Viimeksi hän oli kymmenen päivää sairaalassa huhtikuussa keuhkokuumeen takia.

Etelä-Afrikan presidenttinä vuosina 1994-1999 toiminut Mandela ilmoitti kymmenisen vuotta sitten vetäytyvänsä julkisuudesta. Viimeksi hänet nähtiin julkisuudessa jalkapallon maailmanmestaruuskisoissa Johannesburgissa vuonna 2010. Viime huhtikuussa televisiossa näytettiin kuvaa laihtuneesta ja hauraasta Mandelasta

Mandela sai Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 1993, ja seuraavana vuonna hänestä tuli Etelä-Afrikan ensimmäinen musta presidentti. Presidenttikautensa jälkeen hän toimi pitkään erilaisten konfliktien välittäjänä.

Mandela tuomittiin elinkautiseen vankeuteen vuonna 1964 apartheid-hallinnon vastustuksesta. Hän ehti istua tuomiostaan 27 vuotta, joista 18 vuotta pahamaineisessa Robben Islandin vankilassa. Vankeusaikanaan Mandela sairastui keuhkotuberkuloosiin.

Mandelaa myös arvostellaan

Vaikka Mandela on sankari ympäri maailmaa, häntä myös arvostellaan rajusti kotimaassaan ja Afrikassa.

Arvostelijoiden mukaan Mandela teki aikanaan liikaa myönnytyksiä valkoihoisille, joita on vain 10 prosenttia Etelä-Afrikan väestöstä.

Lisäksi Etelä-Afrikka on yhä taloudellisesti eriarvoinen: valkoihoisten kotitalous tienaa keskimäärin kuusi kertaa enemmän kuin mustaihoisten kotitalous.

(MTV3 - STT - Reuters - AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.