Mainos

Neljättä YK-tarkkailijaa etsitään

Tukikohdasta on löydetty kolme ruumista, joista kaksi on tunnistettu. Todennäköisesti kuolleen suomalaistarkkailijan henkilöllisyys on julkistettu.

Neljännen Israelin iskussa menehtyneen YK:n tarkkailijan etsinnät jatkuvat tänään Khiamissa Etelä-Libanonissa. Israel iski toissayönä YK:n tukikohtaan, jossa työskenteli myös suomalainen sotilastarkkailija, 29-vuotias kaarinalainen kapteeniluutnantti Jarno Tapio Mäkinen. Hänen uskotaan kuolleen.

Pääesikunnan kansainvälisen osaston apulaisjohtajan Veli-Matti Rintalan mukaan tukikohdan raivaus on hankalaa.

- Tuho on täydellinen, ja kun ihmisiä etsitään, ei voi toimia aivan miten tahansa. Raivaustöissä joudutaan etenemään varovaisesti, Rintala sanoo.

Myös yllättävät keskeytykset ovat etsintätöissä mahdollisia. Rintalan mukaan eilen työt keskeytyivät hälytyksen vuoksi.

Tukikohdasta on löydetty kolme ruumista. Rintalan mukaan kaksi heistä on tunnistettu. Toinen tunnistetuista on kiinalainen ja toinen kanadalainen.

Pääesikunta ei vahvista ennen ruumiiden tunnistamista tietoa, että suomalaistarkkailija sai iskussa surmansa.

Suomen YK-liiton puheenjohtajisto tuomitsee iskun

Suomen YK-liiton puheenjohtajisto tuomitsee jyrkästi neljän YK-tarkkailijan hengen vaatineen iskun. Puheenjohtajiston mukaan Israelin hyökkäys selvästi merkittyyn YK:n tarkkailuasemaan on vakava rikkomus YK:ta ja sen rauhanturvatoimintaa kohtaan.

Puheenjohtajisto vaatii, että Israelin on ryhdyttävä tarvittaviin toimenpiteisiin asian tutkimiseksi. Teosta vastuulliset on saatava tuomiovallan piiriin.

Tapaus tulisi tutkia YK:n ja sen yhteydessä toimivan henkilöstön turvallisuutta koskevan yleissopimuksen perusteella. Sopimuksen pääsisältö on YK:n ja sen yhteydessä toimivan henkilöstön suojaaminen kansainvälisissä operaatioissa. Israel ei kuulu sopimuksen allekirjoittajien joukkoon. Suomen YK-liiton mukaan Israelin on allekirjoitettava sopimus ja myös noudatettava sitä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.