Mainos

Neljännes maailman lapsista töissä

Lähes neljännes maailman 5-14-vuotiaista lapsista tekee täysi- tai puolipäiväisesti töitä. Kaksi kolmesta näistä lapsista työskentelee vaarallisissa olosuhteissa, todetaan Kansainvälisen työjärjestön, ILO:n julkaisemassa raportissa.

Kehitysmaissa työskentelee noin 250 miljoonaa lasta. Heistä 61 prosenttia on Aasiassa, 32 prosenttia Afrikassa ja 7 prosenttia Latinalaisessa Amerikassa. Suurin osa lapsityöläisistä saa erittäin pientä palkkaa.

Lapsia käytetään työvoimana myös Italiassa, Portugalissa, Britanniassa ja Yhdysvalloissa. Lapsityöläisiä on ilmaantunut sosialismin romahtamisen jälkeen myös Itä- ja Keski-Euroopan maihin.

Lapset tekevät töitä maataloudessa, rakennuksilla, kotiapulaisina, kaivoksissa, keramiikka -ja lasitehtaissa. He myös valmistavat jalkapalloja, tulitikkuja, vaatteita ja kalastavat.

Osa lapsista myydään orjiksi ja toiset pakotetaan tekemään töitä velkojen vastineeksi. Lapsia on prostituoituina. Maaseutujen köyhät perheet myyvät lapsiaan etukäteismaksulla töihin kaupunkeihin.

Tuholaismyrkyt, väkivalta ja seksuaalinen hyväksikäyttö uhkaavat työtä tekeviä lapsia. Tytöt ovat ILOn raportin mukaan poikia suuremmassa vaarassa loukkaantua tai sairastua töissä. Rakennustöissä olevista lapsista neljännes kärsii työn aiheuttamista vammoista tai sairauksista. Kaivoksissa ja louhoksissa niistä kärsii 16 prosenttia lapsista ja kuljetus- tai viestintäalojen töissä olevista lapsista 12 prosenttia.
(STT-AFP)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja