Neljän kuukauden työskentelyllä asumisperusteinen sosiaaliturva

EU- ja Eta-maista tulevien työntekijöiden ja yrittäjien oikeutta Suomen asumisperusteiseen sosiaaliturvaan aiotaan muuttaa.

Sosiaaliturvan piiriin pääsyn edellytyksenä olisi se, ttä työskentely tai yritystoiminta Suomessa kestää yhtäjaksoisesti vähintään neljä kuukautta. Asiaa koskeva lakiesitys annetaan eduskunnalle huomenna.

Muutos koskee mm. kansaneläkettä, perhe-eläkettä, lapsilisää, äitiysavustusta, vammaistukea ja lapsen hoitotukea, joihin on yleensä oikeus vain Suomessa asuvilla. Neljän kuukauden säännöstä sovelletaan siis muista EU-maista ja Eta-maista tuleviin työntekijöihin ja yrittäjiin, joihin yhteisön lainsäädännön perusteella tulee soveltaa Suomen lainsäädäntöä.

Tavoitteena on, että uudistus tulisi voimaan jo heinäkuun alusta. Muutoksella varaudutaan mm. työvoiman liikkuvuuden kasvuun.

Lisäksi työttömyysturvalain soveltamisalasta säätäminen esitetään siirrettäväksi asumiseen perustuvan sosiaaliturvalainsäädännön soveltamista koskevasta laista työttömyysturvalakiin. Tämän lain mukaisiin etuuksiin olisi edelleen oikeus vain Suomessa asuvilla henkilöillä.

Myös sairausvakuutuslain soveltamisalasta ehdotetaan säädettäväksi sairausvakuutuslaissa. Sairausvakuutettuja olisivat Suomessa asuvien henkilöiden lisäksi palvelussuhteessa olevat henkilöt ja yrittäjät, joiden työskentely Suomessa kestää yhtä soittoa vähintään neljä kuukautta.

Ulkomailla tilapäisesti oleskelevat olisivat oikeutettuja sosiaaliturvaan kuten nykyisinkin, jos he ovat ulkomailla enintään vuoden. Toistuvasti ulkomailla oleskelevilta edellytettäisiin, että heillä olisi yhä kiinteät siteet Suomeen.

Tietyissä tapauksissa myös pidempään ulkomailla olevat voisivat kuulua sosiaaliturvan piiriin. Tähän joukkoon kuuluisivat valtion palveluksessa ulkomailla olevat sekä lähetys- ja kehitysyhteistyössä olevat.

Suomalaisen työnantajan ulkomaille lähettämät lähetetyt työntekijät sekä opiskelijat ja tutkijat voisivat kuulua sosiaaliturvan piiriin 10 vuoden ajan.

Nämä lainmuutokset on tarkoitus saada voimaan ensi vuoden alusta.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat