Mainos

Neljää syytteeseen Göteborgin diskopalosta

Göteborgin käräjäoikeus on asettanut neljä nuorta miestä syytteeseen lähes puolitoista vuotta sitten sattuneen diskopalon sytyttämisestä.

Goteborgin-tuhopoltto


Ruotsin lähihistorian pahimmassa palossa menehtyi 63 nuorta ja lähes 200 loukkaantui. Miehet joutuvat vastaamaan syytteisiin murhapoltosta, josta rangaistuksena on vankeustuomio kuudesta vuodesta elinkautiseen.

Iranista kotoisin olevat miehet ovat kiistäneet syytteet. Syytetyistä kolme on 19-vuotiaita ja yksi 21-vuotias. Kolme syytetyistä on tuomittu rikoksista aikaisemmin. Julkistetuista poliisipöytäkirjoista ilmenee, että miehet sytyttivät hätäuloskäynnin luona olevan romukasan tuleen kostaakseen sen, että heidät oli heitetty ulos diskosta. Nuoret olivat yrittäneet päästä sisään maksamatta. Neljäs joukosta oli jäänyt diskoon ja hän päästi muut sisään takaovesta. Miesten tarkoitus oli pilata sisällä jatkuvat juhlat. Ajatuksena oli ilmeisesti houkutella palokunta paikalle, jotta juhlat keskeytettäisiin. -He olivat välinpitämättömiä aiheuttamastaan vaarasta, sanoi syyttäjä Ulf Norén. Kuulustelupöytäkirjat osoittavat, että ainakaan muutamat miehistä eivät tajunneet, millaisia seurauksia palo saisi aikaan.

Palo levisi räjähdysmäisesti portaikon läpi juhlahuoneistoon, jossa oli arviolta noin 400 ihmistä sallitun sadan sijaan. Kun kaikki yrittivät paeta samanaikaisesti yhdestä kapeasta ovesta, syntyi paniikki ja monet loukkaantuivat hypättyään ikkunasta ulos. Poliisi sai vihiä miehistä viime talvena, kun palon sytyttäjistä oli luvattu kolmen miljoonan kruunun palkkio. Poliisi ei kuitenkaan suostu vahvistamaan, että vihjerahat olisivat houkutelleet ihmisiä. Rahat maksetaan, jos miehet tuomitaan syyllisiksi. Oikeudenkäynti alkaa ensi viikon keskiviikkona. Kiinnostus oikeudenkäyntiä kohtaan on niin suurta, että Göteborgissa on jouduttu vuokraamaan messutila, jotta käsittely voidaan näyttää valkokankaalla halukkaille.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.