Neljä suurta satamaa pysähtyy ahtaajien lakon takia

Kiista ahtaajien työehdoista voi helmikuun loppupuolella pysäyttää Suomen satamat. Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT ilmoitti tänään vauhdittavansa neuvotteluja kaikkia satamia koskevalla lakkovaroituksella.

Jos sopua uudesta työehtosopimuksesta ei löydy, työtaistelu alkaa perjantaina 19. helmikuuta. Valtakunnansovittelijalla on mahdollisuus lykätä seurauksiltaan merkittäviä lakkoja kahdella viikolla.

Ongelmia aiheuttavat jo heti huomenna vauhdituslakot Turussa, Uudessakaupungissa, Helsingissä ja Kotkassa. Turun Sataman Ahtaajat ry:n puheenjohtajan Harri Nätyngin mukaan Turun sataman matkustajaliikenne kuitenkin hoidetaan.

AKT:n työtaistelu aiheuttaisi toteutuessaan huomattavaa vahinkoa Suomen ulkomaankaupalle. Venäjää lukuunottamatta lähes kaikki kauppa käydään satamien kautta. Totaalilakon aikana menetykset voivat olla jopa 160 miljoonaa euroa päivässä.

Neuvottelut katkesivat viikko sitten. Ratkaisua haettiin kuitenkin vielä eilisiltana valtakunnansovittelija Esa Lonkan avulla.

- Koska valtakunnansovittelijan johdolla käyty vapaaehtoinen sovittelu ei johtanut tulokseen ja neuvottelut katkesivat, AKT jätti työtaisteluvaroituksen ja julisti ylityökiellon. Toivomme, että neuvottelut saadaan nyt käyntiin mahdollisimman pian valtakunnansovittelijan johdolla, sanoo AKT:n puheenjohtaja Timo Räty (sd.).

Huomenna astuu voimaan kaikkia satamia koskeva ylityökielto.

Irtisanominen halutaan kalliiksi

Kiista koskee etenkin irtisanomissuojaa. AKT vaatii irtisanotuille vuoden pituista palkkakorvausta nykyisen puolen vuoden lisäksi.

Työnantajan on vaikea hyväksyä AKT:n vaatimuksia, koska jo nykyisessä sopimuksessa ahtaajien irtisanomissuoja on parempi kuin muiden palkansaajien.

Satamaoperaattoreiden toimitusjohtaja Juha Mutru muistuttaa, että työnantaja on myös velvollinen käymään ennen yt-neuvotteluita neljän viikon pituiset sopeuttamisneuvottelut. Niiden perusteella irtisanottu voi saada sopeuttamistukea.

Työnantajalla on lisäksi 12 kuukauden takaisinottovelvollisuus työsopimuslain mukaisen yhdeksän kuukauden sijaan.

Erimielisyydet koskevat myös työaikoja. Satamat haluaisivat mitoittaa työvoiman määrän kulloisenkin tarpeen mukaan.

Satamissa työskentelee noin 3000 AKT:hen kuuluvaa ahtajaa ja vajaat 400 tilapäistä satamatyöntekijää.

Ilman lakkouhkia neuvotteluista ei ole selvitty pariinkymmeneen vuoteen, vuotta 2008 lukuunottamatta. Paikallisten työtaistelujen lisäksi tes-neuvotteluihin liittyviä laillisia lakkoja on kuitenkin syntynyt viimeksi vain vuonna 1991.

(MTV3 - STT)

Katso Timo Haapalan juttu

Katso AKT:n puheenjohtaja Timo Rädyn ja Satamaoperaattoreiden toimitusjohtaja Juha Mutrun haastattelut.

Lue myös:

    Uusimmat