Neljä puoluetta Nato-kansanäänestyksen kannalla

Keskusta, vasemmistoliitto, vihreät ja perussuomalaiset haluaisivat kaikki tehdä ratkaisun mahdollisesta Nato-jäsenyydestä kansanäänestyksellä, ilmeni puoluetentissä, joka järjestettiin Maanpuolustustiedotuksen seminaarissa tänään.

Muut puolueet pitivät kysymystä kansanäänestyksessä ennenaikaisena tai katsoivat, ettei se ole tarpeen.
Vaara nähtiin myös siinä, että Suomen linjan uskottavuus voi kärsiä.

-Entäs sitten, jos poliittinen johto on esittänyt liittoutumista ja kansa vastaakin ei, kysyi turvallisuuspoliittisen työryhmän puheenjohtaja, SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kalliomäki.

Kokoomuksen panelisti, puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva arveli, että kansanäänestysvaatimusta käytetään keinona vastustaa Nato-jäsenyyttä. Keskustan puheenjohtaja Anneli Jäätteenmäki oli tästä eri mieltä. Hän vaati jälleen kansanäänestystä ja katsoi, että äänestyksen oikea hetki olisi silloin, kun neuvottelut jäsenyydestä on käyty loppuun. Samalla tavalla toimittiin myös EU-äänestyksessä, hän perusteli. Samaa mieltä oli myös vihreiden Osmo Soininvaara.

Vasemmistoliitton Suvi-Anne Siimes muistutti, että Natokin edellyttää jäseneksi pyrkiviltä mailta, että jäsenyydellä on kansan tuki. Kristillisdemokraattien Bjarne Kallis arveli, että ratkaisu on lopulta suurten puolueiden käsissä. Kansanäänestystä hän ei pitänyt hyvänä ratkaisuna; jos yya-sopimuksesta olisi äänestetty, ei se olisi mennyt millään läpi - silti se oli Suomen etu, hän perusteli.

Kukaan ei kuitenkaan vaatinut kansanäänestyksen kirjaamista seuraavaan hallitusohjelmaan, vaan kaikki pitivät nykyistä linjausta käypänä myös seuraavalla kaudella. Ainoa poikkeus oli Jäätteenmäki, joka mielellään lisäisi sanan "itsenäinen" puolustuksen yhteyteen.

RKP:n panelisti, kansanedustaja Henrik Lax arveli, että ratkaisevampi asia tulevalla kaudella on EU:n puolustusulottuvuuden kehitys. Nato-asia saattaa olla edelleen yhtä auki neljän vuoden kuluttua, vuoden 2007 eduskuntavaalien edellä. Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini totesi, että Suomen etu on pyrkiä yksimielisyyteen.

-Me olemme sen verran pieni heimo täällä tundralla, että on paras pyrkiä turvallisuuspolitiikasta mahdollisimman suureen yksimielisyyteen, Soini arveli. Kansanäänestys olisi siksi hyvä tapa tehdä ratkaisuja, että silloin tappion kärsineelle osapuolelle jäisi vähemmän hampaankoloon, hän huomautti.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat