Mainos

Neljä jakoi Vaihtoehto-Nobelin

Tämän vuoden vaihtoehto-Nobel eli Right Livelihood -palkinto on myönnetty kahdelle konfliktinratkaisun ja sovittelun puolesta työskentelevälle järjestölle sekä paraguaylaiselle ihmisoikeusaktivistille Martin Almadalle ja australialaiselle aurinkokennotutkijalle Martin Greenille.

Ruotsalainen Kvinna till Kvinna (Nainen naiselle) -säätiö, burundilainen Centre Jeunes Kamenge (Kamengen nuorisokeskus) ja paraguaylainen Amada jakavat varsinaisen kahden miljoonan Ruotsin kruunun (noin 200 000 euron) palkintosumman.

Australialainen Green sai tämän vuoden kunniapalkinnon. Kvinna till Kvinna palkittiin huomattavasta menestyksestään etnisen vihan ja sotien haavojen parantamisessa. Säätiö on auttanut naisia, jotka ovat usein ensimmäisiä uhreja, tulemaan keskeisiksi toimijoiksi sovinnon ja rauhan rakentamisessa, sanoo palkinnon jakaja, Right Livelihood -säätiö perusteluissaan.

Centre Jeunes Kamenge palkittiin rohkeudesta ja empatiasta, joiden ansiosta eri etnisiin ryhmiin kuuluvat nuoret voivat yhdeksän vuoden verisen sisällissodan jälkeen oppia elämään ja rakentamaan tulevaisuutta sovussa ja harmoniassa.

Martin Almada vangittiin ja joutui kidutetuksi Paraguayn diktatuurin aikana. Hänet palkittiin erityisestä rohkeudestaan ja panoksistaan syyllisten saattamiseksi vastuuseen. Samalla Almada on auttanut maataan muuttamaan suuntaa kohti demokratiaa, ihmisoikeuksien kunnioittamista ja kestävää kehitystä.

Australialainen Martin Green kuuluu maailman eturivin aurinkokennotutkijoihin. Palkintolautakunta kiitti hänen "antaumuksellista ja menestyksekästä työtään aikamme tärkeimmän teknologisen haasteen ja moraalisen välttämättömyyden - aurinkoenergian talteenoton - ratkaisemiseksi".

Right Livelihood -palkinnon perustaja ja säätiön puheenjohtaja Jakob von Uexkull perusteli palkintolautakunnan ratkaisua sanomalla, että toimiva globaali yhteiskunta vaatii kulttuurin, joka asettaa etusijalle elämän, moniarvoisuuden ja oikeudenmukaisuuden sekä tekniikan, joka ei sodi luontoa ja tulevaisuutta vastaan.

-Palkittumme ovat tällaisen kulttuurin kulmakiviä.

(MTV3-STT-TT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.