Neljä EU-maata jäämässä talouskurin ulkopuolelle

EU-maat tiukentavat talouskuriaan hallitustenvälisellä sopimuksella. Kaikki EU-maat eivät kuitenkaan ole lähdössä mukaan, vaan ainakin Britannia ja Unkari ovat jäämässä talouskurisopimuksen ulkopuolelle. Myös Ruotsi ja Tshekki harkitsevat sopimuksen ulkopuolelle jäämistä.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Herman Van Rompuyn mukaan 17 euromaan lisäksi kuusi EU-valtiota on lähdössä mukaan taloussopimukseen, jonka on määrä lisätä valtioiden budjettikuria.

Pääministeri Jyrki Katainen (kok) vahvistaa, että EU-maat tiukentavat talouskuriaan hallitustenvälisellä sopimuksella.

Sopimuksen hallitustenvälisyys tarkoittaa sitä, että EU:n perussopimuksia ei tarvitse muuttaa. Hallitustenvälinen sopimus voidaan saattaa voimaan nopeasti, kun taas perussopimusmuutokset olisivat saattaneet edellyttää kansanäänestyksiä jäsenmaissa.

– Kyseessä ei ole EU:n peruskirjanmuutos kuten Saksa vaati, eikä edes kevyempi versio eli muutos pöytäkirjaan, vaan sopimus tehdään nyt hallitusten välillä Schengenin sopimuksen malliin. Muut maat voivat halutessaan siihen liittyä, kertoo MTV3:n Uutisten Brysselin kirjeenvaihtaja Helena Petäistö.

Budjettikurin noudattamatta jättäminen tuo mukanaan automaattiset rangaistukset. Markkinoiden rauhoittamiseksi tehty paketti sisältää myös sen, että vakinaisen vakausmekanismin aloittaminen aikaistetaan ensi heinäkuulle.

Uusi, vaikeuksissa olevien maiden avuksi perustettava mekanismi perustuu takauksiin. Suomen ajama yksityissektorin vastuu säilyy mukana.

(MTV3 - AFP - STT)

Katso Helena Petäistön raportti Brysselistä:

Lue myös:

    Uusimmat