Ne nokkelat niksit

Kesälomalukemiseksi löysin kodin niksikirjan. Aluksi yhden ja sitten monta lisää. Erilaisten niksikirjojen runsas lukumäärä yllätti. Osa on laajennettuja kodinhoidon oppaita, osa henkilökohtaisten kokeilujen perusteella koottuja ja osa huumorilla väritettyjä ideaoppaita. Tarkoituksena lienee kuitenkin tarjota monipuolisesti hyviä ideoita mitä erilaisempiin arjenhallinnassa putkahtaviin pulmiin. Niksejä löytyy siivoukseen, pyykinpesuun ja tahranpoistoon, puutarhan ja huonekasvien hoitoon, kodin korjauksiin ja käsitöihin, askarteluun, sisustamiseen, ruuanvalmistukseen, leivontaan ja säilöntään, kauneuden- ja terveydenhoitoon, säästämiseen, lemmikkien hoitoon ja jopa lomamatkalle ja muuttoon, unohtamatta perhejuhlien järjestämistä ja lasten kasvatusta.

Yhteistä nikseille näyttäisi olevan luovuus ja ennakkoluulottomuus niiden kehittelyssä - joskus jopa ripaus Pelle Peloton -asennetta - ehkä taloudellisuus, jopa ekologisuuskin. Osa nikseistä on vanhoja - jo isoisoäidin hyväksi havaitsemia - osa tuoreempia. Niksinikkarit tai niksien vankkumattomat hyödyntäjät herättävät toisinaan kummastusta omasta mielestään lyömättömällä ja käyttökelpoisella idealla tai saavat aikaan kunnon naurut vakuutellessaan kanssaihmisiään. Pitäisikö niksit sitten aina ottaa vakavasti, kun ne ovat jonkun hyväksi havaitsemia tai kokemia? Toimivatko samat hyväksi havaitut keinot kaikilla? Pelkästään punaviinitahran poistamiseen löytyy niksivalikoimaa runsaasti: upota tahra kiehuvan kuumaan maitoon tai hankaa tahraa suolalla/kivennäisvedellä.

Miltä kuulostaisi kashmirvillaneuleen pesu haalealla perunoiden keitinvedellä? Entä pastan keitinveden hyödyntäminen kankaisten serviettien tärkkäämisessä? Kokeilematta molemmat, ainakin toistaiseksi. Mitä sanot vesihanojen hankaamisesta puhtaaksi tupakantumpeilla täytetyllä nailonsukalla? Konsti on vanha, mutta lopputuloksen pitäisi olla suorastaan hämmästyttävä. Tupakoimattomat joutunevat käyttämään muita keinoja hanojen kiillotukseen.

Monikäyttöiset etikka ja sitruuna ovat säilyttäneet asemansa kodin- ja kauneudenhoidossa vuodesta toiseen. Sanomalehdellekin löytyy lukemisen lisäksi monta erilaista käyttökohdetta (mm. hajunpoistoon muoviastioista tai koiden torjuntaan vaatekaapeissa) ennen paperinkeräysastiaa. Käytetäänköhän sanomalehteä edelleen ikkunoiden kiillottamiseen pesun jälkeen?

Niksinikkariksi minusta itsestäni ei ole, mutta kirjoja selaillessani löydän monta hyvää ja käyttökelpoista ideaa ja nauran monet makoisat naurut. Osa nikseistä on tuttuja ja jo käytössä, kuten appelsiinin kuoret vaatekomerossa koiden torjuntaan. Villavaatteiden laittamista pariksi päiväksi pakastimeen en vielä ole kokeillut. Taidankin kokeilla sitä seuraavaksi. Sitruunaa ja etikkaa kuluu entiseen malliin, niin keittiössä kuin siivouksessakin. Rikki menneet sukkahousut näyttävät olevan monen niksinikkarin lempilapsi. Niiden jatkokäyttö on kohdallani rajoittunut kenkien kiillottamiseen. Erinomaiset siihen tarkoitukseen.

Seuraavan kerran matkoilla ollessani ajattelin kokeilla niksiä, jonka mukaan kokki on hyödyllinen ystävä. Erään niksioppaan mukaan uudessa paikassa kannattaa ystävystyä kokin kanssa, sillä keittiöstä saattaa tarvita jotain. Nokkela niksi kaiketi tämäkin.(Teksti: Sari Muukkonen)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja