Mainos

NBC: Saddamin ulkoministeri antoi tietoja amerikkalaisille

Saddam Husseinin ulkoministeri Naji Sabri antoi ennen Irakin sotaa maksua vastaan tietoja Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelulle CIA:lle, kertoo amerikkalainen NBC-televisioasema ajankohtaisohjelmassaan.

NBC oli saanut tietonsa nimettöminä pysytelleiltä entisiltä ja nykyisiltä tiedusteluviranomaisilta. CIA:n edustaja ei kiistänyt sen enempää kuin vahvistanutkaan tietoja.

NBC:n mukaan Saddam Husseinin ulkoministeri Naji Sabri teki syyskuussa 2002 ranskalaisten välittäjien kanssa sopimuksen, joka toi hänelle yli 100 000 dollaria. Sabri saattoi ehkä uskoa, että hänen tietonsa menivät vain ranskalaisille. CIA:ssa oli NBC:n mukaan myös niitä, jotka uskoivat Sabrin tienneen, että maksumiehenä oli CIA.

Sabri kertoi amerikkalaisille, että Saddamilla ei ollut merkittävää joukkotuhoaseohjelmaa. Sabrin mukaan Saddam havitteli kiihkeästi ydinasetta.

CIA oli arvioinut, että Irak pystyisi rakentamaan ydinpommin vajaan vuoden kuluessa, mutta Sabrin mukaan aikaa kuluisi enemmän. Sabri kertoi myös Irakilla olevan varastoissa kemiallisia aseita, vaikka näin ei todellisuudessa ollutkaan asianlaita.

Sabri ei ollut 55 ihmisen etsintäkuulutuslistalla, jonka Yhdysvallat julkisti hyökättyään Irakiin kolme vuotta sitten. Sabri on nykyisin yliopistonopettajana Lähi-idässä, mutta hänen olinpaikkaansa ei ole paljastettu turvallisuussyistä.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.