Mainos

Nazarbajev uskoo voittoon

Keskiaasialaisen Kazakstanin asukkaat äänestivät tänään vilkkaasti presidentinvaaleissa, joissa maan nykyinen presidentti Nursultan Nazarbajev oli selvä ennakkosuosikki. Uurnilla kävi runsaat 85 prosenttia äänestäjistä.

Nazarbajev suhtautui itse tänään luottavaisesti voittoonsa. Samalla hän torjui vaaleihin kohdistuneen kansainvälisen arvostelun. Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj on jo etukäteen ilmoittanut, ettei se aio tunnustaa vaalien tulosta.

Etyjin tarkkailijat havaitsivat väärinkäytöksiä useilla alueilla. Jotkut äänestäjät olivat laittaneet uurniin äänestyslippuja myös muiden puolesta, kertoi Etyjin edustaja uutistoimisto AFP:lle. Muutoin vaalit olivat sujuneet hyvin ja rauhallisesti.

-Ensimmäistä kertaa Kazakstanin historiassa ihmiset saavat valita presidentin vapaissa ja rehellisissä vaaleissa, 58-vuotias Nazarbajev sanoi äänestäessään pääkaupungissa Astanassa. Nazarbajevin uskottiin yltävän vaaleissa 70-80 prosentin äänisaaliiseen eli selvästi yli 50 prosentin, mikä vaaditaan vaalien voittoon heti ensimmäisellä kierroksella. Presidentillä oli vaaleissa kolme haastajaa, joista kukaan ei ole kovin tunnettu. Nazarbajev sanoi tänään luottavansa siihen, että hänellä on vahva tuki Kazakstanin kahdeksan miljoonan äänioikeutetun keskuudessa. Vaalien järjestelyihin kohdistuneesta arvostelusta hän totesi, että tällainen arvostelu kuuluu demokratiaan.

Päähaastaja suljettiin pois

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj on arvostellut Nazarbajevia vaalien aikaistamisesta lähes vuodella, jolloin muille ehdokkaille ei jäänyt aikaa kampanjointiin. Lisäksi arvostelua on herättänyt se, että presidentin pääkilpailijan, maan entisen pääministerin Akezhan Kazhegeldinin ehdokkuus kiellettiin hänen tekemänsä hallinnollisen virheen vuoksi.

Nazarbajevilla on myös ollut muita ehdokkaita huomattavasti paremmat mahdollisuudet päästä esiin tiedotusvälineissä, mm. hänen tyttärensä johtamalla valtiollisella televisiokanavalla. Monet äänestäjät sanoivat tänään, että heitä oli painostettu työpaikoilla äänestämään Nazarbajevia.

Kansainväliset ihmisoikeusjärjestöt ja Yhdysvallat ovat myös ilmaisseet huolensa vaalijärjestelyistä. Human Rights Watch -järjestön mukaan vaaliprosessi on ollut räikeän epäoikeudenmukainen.

Nazarbajev on painottanut vaalikampanjassaan vakautta, josta kazakstanilaiset ovat saaneet nauttia verrattuna moniin muihin etnisten ja uskonnollisten ristiriitojen koettelemiin entisiin neuvostotasavaltoihin.

Kazakstanissa järjestettiin presidentinvaalit viimeksi joulukuussa 1991, vain hieman ennen kuin maa itsenäistyi Neuvostoliitosta. Nazarbajev, jolla ei tuolloin ollut vastaehdokkaita, sai 99 prosenttia äänistä. Tänä iltana kerrottiin, että ensimmäisiä tuloksia saadaan huomisaamuna.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.