Mainos

"Näyttelystä noussut kohu äärimmäisen tervetullutta"

Helsinkiläisgalleriasta takavarikoitu näyttelymateriaali johtaa esitutkintaan. Poliisi epäilee tutkija-taiteilija Ulla Karttusta sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan hallussapidosta.

Kluuvin gallerian näyttelyssä Pyhiä naisia ja teinibeibejä esillä olleen teoksen kuvissa oli selkeästi alaikäisiä ihmisiä.

Helsingin kaupungin taidemuseon johtaja Janne Gallen-Kallela-Sirén ei puhuisi tässä tapauksessa esitutkinnasta huolimatta taideskandaalista.

- Kyseessä on tapaus, jossa punnitaan taiteenvapautta perusoikeutena, ja sen suhdetta siihen, mitä Suomen rikoslaissa määritellään taiteen ilmaisupinnan rajoiksi.

Tutkintapyynnön oli tehnyt näyttelyn torstaisten avajaisten vieras. Gallen-Kallela-Sirén ymmärtää kuvien aiheuttaman järkytyksen.

- Teoksen kuvissa oli selkeästi alaikäisiä ihmisiä, ja ne esittivät yhdyntää ja sisälsivät väkivaltaa. Kuvien ihmiset olivat myös tunnistettavissa.

Gallen-Kallela-Sirén muistuttaa, että Suomessa taiteenvapauteen perusoikeutena liittyy myös rikoslain pykälistö. Teoksen poistamisessa ei ollut siis kyse taiteellisesta puuttumisesta asiaan, vaan oikeusoppineiden olisi pitänyt pohtia, ylittyykö teoksessa rikosoikeuden määräämät rajat.

- Tämä oli johtoryhmän päätöksen taustalla kun suljimme teoksen.

Gallen-Kallela-Sirén sanoo, että taidemuseon johtoryhmä käyttää teoreettisena ohjenuoranaan Pauli Rautiaisen Taiteen vapaus perusoikeutena -teosta.

- Taiteen vapaus menee hyvin pitkälle, mikäli teos ei täytyä törkeän, sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan, lasta esittävän kuvan levittämisen tunnusmerkkejä, Gallen-Kallela-Sirén siteeraa.

Johtoryhmän kanta oli, että tässä tapauksessa liikutaan sillä rajapinnalla, jossa juuri tämä lause toteutuu.

Karttusen mukaan takavarikoidussa kuvamateriaalissa on kysymys valtavirran nettitarjonnasta, ei mistään salaisesta pedofiilimateriaalista. Hän halusi havahduttaa ihmiset huomaamaan, missä maailmassa elämme.

Gallen-Kallela-Sirén korostaa, että lapsiporno on suuri ongelma, johon on erittäin tärkeää puuttua. Siksi näyttelystä herännyt kohu on tervetullutta.

Näyttelyssä on edelleen 21 Karttusen teosta. Taiteilija viimeistelee väitöskirjaa, joka pohjautuu hänen omiin taideprojekteihinsa.

Lue myös: (18.2.2008)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.