Mainos

Näytteenotto Luga-joella alkaa lopulta ensi viikolla

Itämeren suojelukomission (Helcom) ja Venäjän viranomaisten välillä on viimein löydetty sopu Luga-joen näytteenoton aloittamisesta. Tänään Pietarissa pidetyssä kokouksessa sovittiin, että suomalaiset ja venäläiset viranomaiset aloittavat yhteisen näytteenoton ensi viikolla.

- Näytteenotto alkaa maanantaina tai tiistaina. Näytteitä otetaan joka toinen viikko. Mukana ovat Venäjän ympäristöseurantaviranomainen Hydromet ja Suomen ympäristökeskus, kertoo projektin johtaja Kaj Forsius Helcomista.

Näytteitä otetaan kahden kuukauden ajan Luga-joesta Fosforit-lannoitetehtaan ylä- ja alapuolelta. Lisäksi näytteet haetaan Luga-joen suulta Ust-Lugasta ja tehdasalueelta Luga-jokeen virtaavasta laskuojasta. Näytteet tutkitaan sekä suomalaisessa että venäläisessä laboratoriossa. Lannoitetehdas on vakuuttanut, ettei jättimäinen fosforipäästö ole lähtöisin heidän toiminnastaan.

- Näiden näytteiden perusteella nähdään, mitä tapahtuu Kingiseppin ja tehdasalueen välillä. Jos mittaamme korkeita pitoisuuksia tehtaan alapuolelta, se kertoo, että päästö tulee tehdasalueelta, kuvailee Forsius.

Yksittäisiä tuloksia ei julkaista

Alunperin suomalaiset toivoivat jokaviikkoista näytteenottoa. Näytteitä otetaankin kerran viikossa, mutta joka toinen kerta venäläisviranomaisten mukana on Suomen ympäristökeskuksen edustaja, joka toinen viikko Fosforit-lannoitetehtaan edustaja. Suomalaiset saavat käyttöönsä kaikki mittaustulokset. Helcomissa uskotaan, että kaikki mittaustulokset ovat yhtä luotettavia.

- Kyllä minä luotan siihen, että tämä menee ihan kaikkien sääntöjen mukaan, vakuuttaa Forsius.

Yksittäisiä mittaustuloksia ei aiota julkistaa, koska näytteiden fosforipitoisuudet ovat tähänkin asti vaihdelleet paljon. Ensimmäisiä tuloksia yhteisestä näytteenotosta kerrotaan todennäköisesti toukokuussa.

Suomalaistutkijat ovat arvioineet, että Kingiseppin lannoitetehtaalta valuu Suomenlahteen jopa 1 000 tonnia rehevöittävää fosforia vuodessa eli saman verran kuin koko Suomen päästöt Itämereen ovat vuodessa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.