Näyttävä tähdenlentoparvi täyttää pian yötaivaan

Elokuinen perseidien meteoriparvi näkyy tänä vuonna poikkeuksellisen hyvin.

Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan mukaan olosuhteet ovat tähdenlentojen bongaamiselle tällä kertaa erityisen otolliset. Parven huippu osuu pimeälle ajalle, eikä havainnoijille usein kiusaa tuottava kuun valokaan riitä ensi viikolla haittaamaan näkyvyyttä.

Perseidit kuuluu vuoden näyttävimpiin meteoriparviin. Runsaimmillaan tähdenlennot ovat ensi sunnuntaista tiistaihin, jolloin niitä voi nähdä jopa kuusikymmentä tunnissa. Parven aktiivisin hetki on maanantai-iltana puoli kymmenestä puoleenyöhön.

Parveen kuuluvia tähdenlentoja voi kuitenkin nähdä jo nyt, ja niitä riittää ihasteltavaksi vielä muutamaksi viikoksi parven aktiivisimman vaiheen jälkeen. Oulun pohjoispuolella perseidien havaitsemiseen on liian valoisaa.

Elokuu on Suomessa tähdenlentojen sesonkiaikaa. Samaan aikaan perseidien kanssa ilmakehään osuu myös delta-akvarideihin ja kappa-cygnideihin kuuluvia meteoreja. Perseidien parveen verrattuna näiden anti jää kuitenkin vaatimattomaksi.

Tähdenlento syntyy, kun avaruuden pienet pöly- ja sorakappaleet kuumenevat osuessaan ilmakehään. Perseidien meteoriparvi koostuu komeetta Swift-Tuttlen jälkeensä jättämästä pölystä ja sorasta.

– Perseidien tähdenlennot näyttävät nimensä mukaisesti tulevan Perseuksen tähtikuviosta.

– Perseus on alkuillasta korkealla koillistaivaalla ja liikkuu yön aikana lähelle itäistä taivaanlakea.

– Tähdenlennot leviävät Perseuksen suunnalta ympäri taivaankantta.

– Tähdenlentoja kannattaa havainnoida selällään maaten, jotta taivaan näkee mahdollisimman laajasti.

– Suurin osa tähdenlennoista on vanamaisia, mutta parven aktiivisimman vaiheen aikana voi nähdä myös tulipalloja.

– Älypuhelimeen voi ladata tähtikarttasovelluksen, jolla tähtikuviot löytää helposti.

lähde:Ursa

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat