Mainos

Nautatestaukset puhuttavat Euroopassa

Nautojen laajamittainen testaaminen hullun lehmän taudin takia on alkanut ristiriitaisissa tunnelmissa useissa EU-maissa. Espanjassa on löytynyt kaksi uutta BSE-tapausta ja ruhojen laiton joukkohauta, Saksassa maanviljelijät ovat osoittaneet mieltään. EU:n maatalouskomissaari perää koko Euroopan maatalouspolitiikan uudistamista.

-

EU:n päätös testauttaa yli 30 kuukautta vanhat naudat astui voimaan vuoden vaihteessa. Aluksi testataan ainakin niin sanotut riskieläimet, kuten sairaana kuolleet, heinäkuusta alkaen kaikki yli 30 kuukauden ikäiset naudat. Kyse on kahdesta miljoonasta naudasta eri puolilla Eurooppaa, hankkeen arvioidaan maksavan kuusi miljardia markkaa. EU:n jäsenistä vain Pohjoismaat ja Itävalta, välttävät testit koko laajuudessaan.

Espanjassa testit ovat käynnistyneet nolosti: heti eilen löydettiin kaksi uutta BSE-tapausta ja samaan aikaan löydettiin pikkukylän kaivoskuilusta kolmen sadan teurastetun lehmän ruhot. Ne olisi EU-säännöstöjen mukaan pitänyt polttaa, mutta paikalliset teurastamot eivät pysty huolehtimaan ruhojen hävittämisestä.

Teurastamot ovat ylityöllistettyjä myös Hollannissa ja Belgiassa, kun kahden päivän aikana on otettu näytteitä yli 1500 naudasta. Ranskan tavoitteena on puolestaan testata jo aluksi jopa 20 000 nautaa viikossa.

Nautatestauksia vastustetaan

Testien ja joukkoteurastusten arvostelijoita on koko ajan enemmän. Toista tuhatta maanviljelijää osoitti eilen mieltään Baijerissa, tilalla, josta oli löytynyt BSE-tapaus. Mielenosoittajat eivät hyväksy tilan koko karjan teurastamista.

Ruotsin maatalousministeri Margareta Winberg arvostelee testejä ja kysyy, miksi EU ei kiellä tupakkamainoksia, vaikka tupakka on tappanut paljon enemmän eurooppalaisia kuin hullun lehmän liha.

EU:n maatalouskomissaari Franz Fischler puolestaan sanoo koko jupakan osoittavan, että EU:n maatalouspolitiikkaa pitää uudistaa. Hän aikoo myöhemmin tehdä esityksen siitä, miten maatalouspolitiikan uudistus tulisi toteuttaa.

Italia polttaa liha-luujauhon

-

Italian terveys- ja ympäristöministeriöt ovat määränneet lihaperäisen eläinrehun ja teurastettujen nautojen jäännökset poltettavaksi. Asetuksella yritetään estää hullun lehmän taudin etenemistä.

Euroopan unioni on kieltänyt liha-luujauhon käytön ravinnoksi kasvatettavien eläinten rehuna. EU ei kuitenkaan ole antanut määräyksiä siitä, tulisiko rehu tuhota vai varastoida siltä varalta, että käyttökielto kumotaan heinäkuussa.

Italiassa on löydetty vain kaksi BSE-tautitapausta vuonna -94. Sairastuneet naudat oli tuotu maahan Britanniasta.
(MTV3-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.