Naudanpaistia ja oliiveja Pyhän Marinan luostarin tapaan ja kesäkurpitsakakku 30.8.1999

toim. Kati Nappa
Vieraana Merja Tuominen-Gialitaki ja aiheena oliivi

Naudanpaistia ja oliiveja Pyhän Marinan luostarin tapaan


1 kg naudan paistia (tai vuohta, lammasta tai jänistä)
1 dl oliiviöljyä
1 hienonnettu sipuli
5-8 pikkusipulia
1/2 kg ylikypsiä tomaatteja
suolaa
8-12 cl makeahkoa punaviiniä
(sherryä tai maitokauppaviiniä)
kourallinen tummia oliiveja
sitruunamehua
Kuutioi liha ja paista pannulla oliiviöljyssä. Nosta pataan. Lisää pannulle sipuli ja paloitellut tomaatit. Suolaa kukin erikseen. Nosta lihojen joukkoon, anna kiehua hetki , vähennä lämpöä ja hauduta tunti tai pidempäänkin. Lisää tarvittaessa tilkka vettä. Lisää kypsymisen loppuvaiheessa n. 15 min. ennen ruokailua padan joukkoon oliivit ja viini. Lisää joukkoon tilkka sitruunamehua ennen tarjoilua ja tarkista suola. Tarjoa lisäkkeeksi keitettyjä perunoita, riisiä tai spagettia.

Kesäkurpitsakakku


3 munaa
3 dl sokeria
1 dl maustamatonta jogurttia tai piimää
1,5 dl oliiviöljyä
1 tl vanilliinisokeria
ripaus suolaa
4 1/2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
1 1/2 tl soodaa
3 dl raastettua kesäkurpitsaa
1-2 dl pähkinöitä tai manteleita
karkeana rouheena
Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon jogurtti ja öljy. Sekoita jauhojen joukkoon leivinjauhe, vaniljasokeri ja suola sekä lisää seos taikinaan vuorotellen keräkurpitsaraasteen ja pähkinärouheen kanssa. Kaada voideltuun mannasuurimoilla jauhotettuun rengasvuokaan ja kypsennä 175 asteessa 1 tunti. Kumoa vähän jäähtyneenä. (jos kesäkurpitsan kuori on kitkerää, poista se ennen raastamista).

Lue myös:

    Uusimmat