Mainos

Naudanlihan tuonti rajussa kasvussa

Naudanlihan tuonti on selvässä kasvussa. Lihaa tuodaan aiempaa enemmän muun muassa Brasiliasta. Nyt naudanlihaa tuodaan jo 10 miljoonaa kiloa vuodessa.

Naudan lihan tuonti on kasvanut alkuvuoden aikana liki kolmanneksen. Nautapulasta näyttää tulevan pysyvä ilmiö, sillä lypsykarjatilat vähenevät jatkuvasti. Myöskään itse uudistuvan lihakarjan kasvatus ei ole lisääntynyt toivotulla tavalla.

Lihan lisääntynyt tuonti myönnetään esimerkiksi Järvi-Suomen Portissa. Logistiikkapäällikkö Pekka Hirvosen mukaan Portti joutuu tuomaan naudanlihaa lähinnä Ruotsista, Tanskasta ja Keski-Euroopasta.

Isommat lihatalot ovat käynnistäneet naudan arvo-osien, kuten fileiden ja paistien tuonnin Brasiliasta ja Argentiinasta saakka. Brasiliasta on tullut nopeasti toiseksi suurin naudanlihan tuontimaa Ruotsin jälkeen. Kymmenen miljoonan tuontikilon potista vajaat miljoona kiloa tulee uusista EU-maista Virosta ja Latviasta.

Tuonnin osuus on jo yli kymmenesosa naudanlihan kulutuksesta. Mikäli Suomi haluaisi omavaraiseksi naudanlihan tuottajaksi, olisi siis karjankasvatuksen lisäännyttävä rajusti. Tilastot osoittavat kuitenkin muuta. Vasikoita syntyi viime vuonna 4 prosenttia edellisvuotta vähemmän ja tänä vuonna pudotus jatkuu.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.