Mainos

Nature-lehti: Uusia todisteita valtameristä Jupiterin kuissa

Kahden Jupiterin kuun jäisen kuoren alla saattaa olla nestemäisessä muodossa olevia valtameriä. Tähän viittaavat Galileo-avaruusluotaimen tekemät havainnot, joista kerrotaan eilen ilmestyneessä Nature-tiedelehdessä.

Jupiteria vuodesta 1995 kiertänyt avaruusluotain on havainnut planeetan kahden kuun Europan ja Kalliston aiheuttavan häiriöitä magneettikentissään. Los Angelesissa sijaitsevan Kalifornian yliopiston tutkijoiden mukaan ilmiö voidaan parhaiten selittää sillä, että kuissa on suolapitoisia valtameriä, joiden vesi on nestemäisessä muodossa. Kuilla ei ole omia magneettikenttiä.

-Yksi elämän syntymisen ehdoista on toteutunut näillä kiertolaisilla, sanoi puhelimessa haastateltu geofyysikko Fritz Neubauer Kölnin yliopistosta. Samaisessa Nature-lehdessä ilmestyneessä kommentaarissaan hänkin oli sitä mieltä, että nestemäinen vesi on paras selitys kyseiselle sähkömagneettiselle ilmiölle.

Galileon havainnot antavat tukea aiemmin saaduille geologisille viitteille maanalaisista vesistä Europassa. Sen sijaan Neubauerin mukaan täysi yllätys oli se, että vesiä olisi myös Kallistossa.
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.