Mainos

Naturan täydennystyö alulle

Suomen Natura-esityksen täydentämiseen tähtäävä työ aloitetaan kevään kuluessa.

Torniojoki


Ehdotusta valmisteleva ministerityöryhmä aloitti perjantaina työnsä ympäristöministeri Satu Hassin johdolla. Viimeinen täydennysehdotus maanomistajien kuulemiskierroksen jälkeen on lähetettävä komissiolle vuoden lopulla. EU:n komissio on pyytänyt Suomea täydentämään Natura-verkostoesitystään tiettyjen luontotyyppien ja lajien osalta.

Täydennysalueiden laajuudesta ei ympäristöministeriöllä ei ole vielä tarkkaa arviota, mutta tarvetta kuvaillaan selvästi varsinaista Natura-esitystä pienemmäksi. Hassin mukaan Suomi pääsi vähällä esimerkiksi Ruotsiin verrattuna, sillä Ruotsi lähti esityksessään olemassa olevista suojelualueista.

Komissio on pyytänyt täydentäviä esityksiä kaikilta jäsenmailta. Ruotsi haluaisi liittää Tornionjoen valuma-alueineen Natura-verkostoon, ja asiaa joudutaan puimaan Suomen Natura-ministeriryhmässä. Tornionjoen liittäminen Naturaan on Hassin mukaan isoimpia asioita, joita ministeriryhmä joutuu harkitsemaan.

Hassin mukaan joen liittäminen luonnonsuojelualueverkostoon estäisi voimalaitosten rakentamisen pääuomaan, mutta tämä on toisaalta estetty jo nykyisen lainsäädännön voimin. Komissio on pyytänyt Suomea täydentämään muun muassa boreaalisen vyöhykkeen verkostoehdotusta 15 luontotyypin ja 17 lajin osalta. Esimerkiksi luonnonmetsiä pitää löytyä Etelä-Suomesta lisää Suomen Natura-esitykseen.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.