Mainos

Naturalle kehitellään satelliittivalvontaa

Natura 2000 -alueiden valvontaan kehitetään Joensuun yliopistossa satellittikuviin perustuvaa seurantajärjestelmää. EU:n rahoittama monikansallinen hanke on jo pitkällä vaikka itse kiistelty Natura-ohjelma on vielä alkutekijöissään monissa maissa Suomi mukaan lukien.

Joensuun yliopiston metsätieteellisessä tiedekunnassa kehitetään uusi seurantamenetelmä, jolla kaikkia EU:n Natura-kohteita voidaan säännöllisesti tarkkailla. Menetelmää käyttävät aikanaan kansalliset ympäristöviranomaiset ja sama tieto kiinnostaa varmasti myös ympäristöjärjestöjä.

Seurantajärjestelmä perustuu aluksi satelliittikuviin, joiden erotuskyky on maastossa parikymmentä metriä. Joensuussa kehitettävä malli soveltuu kuitenkin myös uusiin kuviin, joissa maastoa seurataan jopa metrin tarkkuudella. Tällaisia kaupallisia satelliitteja ammutaan liikkelle ehkä jo tänä vuonna.

Natura on niin kuuma aihe, että tutkijat eivät vahingossakaan puhu satelliittikuvien yhteydessä valvonnasta, vaan seurannasta. Brysselissä kuitenkin tiedetään, jos isäntä käy luvatta joulukuusen Natura-metsästään.
(MTV3/Keimo Lehtiniemi)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.