Naturaan ehdotettua metsää nurin Heinolassa

Heinolan Kelloniemessä on hakattu noin kaksi hehtaaria Natura 2000 -ohjelmaan ehdotettua metsää. Vastaavia tapauksia on tullut eri puolilla maata ilmi muutamia.

Hakattua aluetta pidetään monipuolisena ja yhtenäisenä metsänä, jossa on lehtoa, vanhaa metsää ja luonnontilaista suota. UPM-Kymmene teki metsätyöt viime viikolla. Lakia ei ole rikottu, koska metsä olisi hyväksytty Natura-kohteeksi vasta valtioneuvoston esittelyssä näillä näkymin toukokuun lopulla. Omistaja oli tehnyt hakuista metsälain mukaisen ilmoituksen metsäkeskukseen. Omistajan veli Olavi Seppälä kertoo ilmoittaneensa jo viime keväänä vastustavansa ehdotusta liittää metsä Naturaan. Hän arvostelee virkamiesten tapaa hoitaa Naturaan liittyviä asioita.

"Metsäkeskus ei ole ilmiantaja"

Metsänhoitaja Jukka Matilainen Hämeen-Uudenmaan metsäkeskuksesta toteaa, että metsälaki ei velvoita metsäkeskuksia ilmoittamaan Naturaan ehdotettujen metsien hakkuista minnekään. Metsäkeskukset valvovat ainoastaan sitä, että metsälakia noudatetaan. Metsäkeskuksen tehtäviin kuuluu myös Natura-hankkeesta tiedottaminen metsänomistajille.
-Toimintaamme kuuluu ensisijaisesti metsänomistajien palveleminen, korostaa Matilainen.

Etelä-Savon ympäristökeskuksen tarkastaja Markku Heikkinen sai hakkuuhankkeesta tiedon lintuharrastajilta viime viikon perjantaina, mutta metsä oli siihen mennessä jo hakattu maan tasalle. Heikkinen toteaa, että metsänomistajat ovat toimineet suojeluasioiden suhteen yleensä maltillisesti. Etelä-Savon ympäristökeskuksen alueella on ainoastaan kaksi tapausta tiedossa. Kesäkuussa maanomistaja ojitti omatoimisesti suojelukohteeksi kaavaillun suon. Toisessa tapauksessa metsänomistaja ilmoitti hakkaavansa suojelukohteeksi ehdotetun metsän, mutta ympäristökeskus sai hakkuut estettyä neuvottelemalla.
-Toimenpidekieltoja ei aseteta kuin äärimmäisissä tapauksissa. Luottamus ja avoimuus on haluttu säilyttää puolin ja toisin, korostaa Heikkinen.

Natura 2000 -ohjelmaan ehdotetuista metsistä enemmistö on jo suojeluohjelmakohteita. Ainoastaan noin viisi prosenttia ei kuulu vanhoihin suojelukohteisiin. Niiden hakkaamiselle ei siis ole mitään lain esteitä.
-Metsänomistajat tietävät saavansa lähes saman summan, vaikka säilyttäisivätkin metsän, joten valtakunnankaan tasolla ei vastaavia tapauksia ole tiedossa kuin muutama, kertoo luonnonsuojelujohtaja Ilkka Heikkinen ympäristöministeriöstä.

"UPM-Kymmeneä johdettu harhaan"

UPM-Kymmene myöntää tehneensä virheen: yhtiö on antanut lupauksensa olla ostamatta puuta Naturaan ehdotetuilta alueilta. Yhtiöllä on ollut myös tiedossa, että metsä on ehdolla Natura-suojelukohteeksi.
-Selvitämme parhaillaan, miten tämä on voinut tapahtua. Omistaja on ilmeisesti johtanut ostoesimiestämme harhaan. Tämä ei ole meidän yhtiömme linjan mukaista, vakuuttaa UPM-Kymmenen piiripäällikkö Paavo Luoranen.
-Peruslähtökohtana on tämä käsittämätön epävarmuus, ei tiedä kuinka kauan tämä suojelu-ja lainmuutosprosessi kestää, sanoo metsänomistaja Olavi Seppälä. Hän kertoo yrittäneensä useita kertoja tiedustella asian etenemistä ympäristökeskuksesta, mutta virkamiehet ovat perustelleet vaiteiliaisuuttaan sillä, että asia on valmisteilla.

Seppälä edustaa Kelloniemessä metsiänsä kaadattanutta sisartaan, jonka omistaman tilan metsistä 80 prosenttia on ehdolla Natura-suojelukohteeksi. Viiden sisaruksen omistamasta metsästä 185 hehtaaria ja niiden reuna-alueet on ehdotettu liitettäväksi Naturaan.
-On väärin, että tuntemattomat tahot määräävät, miten yksityisiä metsiä käsitellään. Ponnekkaalla valistustyöllä pitäisi kannustaa metsänomistajia vapaaehtoiseen luonnonsuojeluun, sanoo Seppälä.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat