Mainos

Natura-tiedotuksesta löytyi puutteita

Maanomistajat kokivat Naturan uhkaavana asiana. Luonnonsuojeluhallinnon olisikin Valtiontalouden tarkastusviraston mukaan pitänyt ottaa maanomistajiin henkilökohtaisesti yhteyttä jo valmistelun alkuvaiheessa.

Suomen Natura-verkoston valmistelu oli kireän aikataulun ja työvoiman vähyyden vuoksi liian suuri ja vaativa tehtävä luonnonsuojeluhallinnolle. Näin toteaa suojelualueverkoston valmistelua arvioinut Valtiontalouden tarkastusvirasto.

Ympäristöministeriö ryhtyi hakemaan EU:n suojelualueverkostoon sopivia alueita viime vuosikymmenen puolivälissä. EU pyrkii verkostolla säilyttämään uhattuna olevia lajeja ja luontotyyppejä.

Naturan valmisteluun liittyvät ristiriidat kärjistyivät vuoden 1997 kuluessa. Viraston mielestä yhtenä syynä tähän oli luonnonsuojeluhallinnon epämääräinen ja liian myöhään aloitettu tiedotus. Maanomistajat kokivat Naturan uhkaavana asiana.

Tarkastusviraston mielestä maanomistajiin olisi pitänyt ottaa henkilökohtaisesti yhteyttä jo valmistelun alkuvaiheessa.

- Jälkikäteen arvioiden luonnonsuojeluhallinto säästi viestinnän kustannuksia väärässä paikassa, sillä Naturasta tuli siihen liittyneiden ristiriitojen vuoksi paljon pidempi, kuluttavampi ja kalliimpi prosessi kuin aluksi arvioitiin, virasto toteaa tutkimuksensa päätteeksi.

Ristiriidat maanomistajien kanssa synnyttivät epäluuloa luonnonsuojeluhallintoa kohtaan ja kuormittivat hallinnon työntekijöitä viraston mukaan kohtuuttomasti.

Valtionhallinnossa ei ymmärretty Naturan merkitystä, ja siksi Naturan alkuvaiheen valmisteluun ei osoitettu tarpeeksi työvoimaa. Lisäksi ympäristöministeriö ja alueelliset ympäristökeskukset eivät kyenneet riittävästi asettamaan Naturan valmistelua muiden töiden edelle.

Valmistelun hinta 2,5 euroa hehtaarilta

Naturan valmistelua vaikeuttivat tietojärjestelmien ongelmat. Lisäksi Naturan tietokannan täydentäminen on vaikeaa, koska pienetkin muutokset vaativat valtioneuvoston päätöksen ja kuulemismenettelyn.

Natura-verkoston valmistelusta opittiinkin jotain. Tarkastusviraston mukaan siitä saadut kokemukset ovat kehittäneet luonnonsuojeluhallinnon vuorovaikutustaitoja sekä lisänneet ymmärrystä suojelun vaikutuksista yhteiskuntaan.

Tarkastusvirasto teki myös laskelman Naturan valmistelun hallinnointikustannuksista. Valmistelu oli sen mukaan kustannustehokasta. Se maksoi 2,50 euroa hehtaarilta.

Virasto laski myös, että jos Natura-alueiden suojelu olisi tehty perinteisesti luonnonsuojelulain mukaisesti, suojelusta olisi koitunut valtiolle useiden satojen miljoonien eurojen lisäkustannukset.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.