Mainos

Natura-lausuntojen käsittely loppusuoralla

Natura-ehdotuksesta jätetyt muistutukset johtavat aluerajausten tarkistuksiin. Käytännössä ehdotettava Natura-alueiden kokonaispinta-ala jossain määrin pienenee, arvioi luonnonsuojeluvalvoja Antti Haapanen ympäristöministeriöstä. Ministeriössä ei ole vielä tarkkaa arviota siitä, kuinka paljon esitys pienenee alkuperäisestä ehdotuksesta.

Ympäristöministeriön Natura 2000 -ehdotuksesta jätettyjen kannanottojen ja muistutusten käsittely on loppusuoralla ympäristöministeriössä ja alueellisissa ympäristökeskuksissa. Ehdotuksen kuulemisvaihe keväällä tuotti noin 14 000 kannanottoa ja noin tuhat lausuntoa.

Lausunnoissa esitetään noin 400 uuden kohteen liittämistä EU:lle annettavaan ehdotukseen. Haapasen mukaan uusia kohteita esittivät etupäässä paikalliset lintutieteelliset yhdistykset ja luontojärjestöt, joukossa on myös kuntien ehdotuksia ja jokunen yksityisen maanomistajan ehdotus.

Jos uudet kohteet hyväksytään Suomen EU:n komissiolle annettavaan esitykseen, kohdemäärä kasvaisi selvästi. Ympäristöministeriön lausunnolla olleessa ehdotuksessa on kaikkiaan liki 1 500 kohdetta. Ehdotuksen maapinta-ala on 11 prosenttia Suomen pinta-alasta.

Suomi on saanut EU:n komissiolta kaksi huomautusta Natura-esityksen viivästymisestä, ja Suomi on luvannut toimittaa esityksen komissiolle vuoden loppuun mennessä. Ympäristöministeriön tiedotteessa tähdennetään tänään, että valmistelua ei ole syytä pitkittää. Ministeriö muistuttaa, että komissio voi nostaa kanteen EU:n tuomioistuimessa Natura-esityksen viivästymisen vuoksi.

Metsästys ja metsätalous huoletti

Suuri osa yksityisistä muistuttajista kantoi huolta metsästys- ja kalastusoikeuksien säilymisestä. Ministeriö kertaa, että Natura 2000 -verkostolla ei rajoiteta lain mukaista metsästystä tai kalastusta.

Muistutuksissa oltiin huolissaan myös Naturan vaikutuksista metsätalouteen. Ministeriön mukaan Natura-verkosto ei tuo uusia metsänkäyttörajoituksia vanhoihin suojeluohjelmiin kuuluvilla alueilla. 96 prosenttia Natura-ehdotukseen sisältyvistä alueista kuuluu vanhoihin suojeluohjelmiin.

Ministeriöstä erityisesti maa- ja metsätalousministeriö kritisoi ympäristöministeriön esitystä. Maa- ja metsätalousministeriön lausunto käsitellään ensi viikolla kokoontuvassa ministerityöryhmässä, joka saa käsiteltäväkseen muutkin Naturaan liittyvät kiistakysymykset.

Ympäristöministeriö on käynyt muiden ministeriöiden kanssa palauteneuvotteluja kansliapäällikkötasolla, ja niissä on voitu ympäristöministeriön mukaan selventää epäselviksi jääneitä kysymyksiä.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.