Mainos

Natura-esitykseen ehdolla 13 uutta aluetta

Ympäristöministeriö esittää 13:a uutta aluetta lisättäväksi Suomen Natura 2000 -verkostoehdotukseen. Ehdotettavat alueet on valikoitu suojeluarvojen selvittämisen jälkeen niiden viidensadan laajennusehdotuksen joukosta, jotka jätettiin vuosi sitten keväällä Naturasta järjestetyllä lausuntokierroksella.

Ehdotetuista täydennysalueista pienimmät ovat pinta-alaltaan muutaman hehtaarin ja suurimmat muutaman sadan hehtaarin suuruisia. Alueiden omistajia ovat valtio, yhtiöt tai yksityiset.

Täydennysehdotukseen ei ole ministeriön mukaan otettu alueita, joiden maanomistajat vastustavat yksiselitteisesti täydennysalueiden liittämistä Naturaan. Täydentämisehdotuksen kuukauden pituinen kuulemisaika alkaa tiistaina.

Ympäristöministeriö, alueelliset ympäristökeskukset ja ministerityöryhmä ovat saaneet käsiteltyä pääosan Natura-muistutuksista, joita jätettiin noin 14000. Tarkistusten perusteella ministeriö supistaa useita verkostoon ehdotettuja alueita. Useita alueita poistetaan kokonaan.

Ministeriö lähettää vastineet muistutuksen jättäneille sen jälkeen kun ympäristöministeri Pekka Haaviston (vihr.) johtama ministeriryhmä on käsitellyt kaikki ympäristöministeriön alkuperäiseen ehdotukseen sisältyneet alueet.

Valtakunnallisesti tunnetuimpia kohteita ehdotetuista täydennysalueista ovat Talaskankaan metsäalue Vieremällä ja Koitajoen alue Ilomantsissa. Kummatkin kohteet ovat valtion omistuksessa, ja suojeluarvot on tarkoitus turvata alue-ekologisella suunnittelulla, kertoi luonnonsuojeluvalvoja Antti Haapanen ympäristöministeriöstä.

Metsäkohteista ei muodostettaisi luonnonsuojelualueita, vaan niiden käyttö sallittaisiin siten, että alueelle ominainen metsälajisto säilyisi elinvoimaisena.

Lisäperusteita suojelulle

Ympäristöministeriö haluaa täydentää viime keväistä esitystään ehdottamalla EU:n lintudirektiivin mukaisen suojeluperusteen lisäämistä 37:een alueeseen. Näistä tunnetuimpia ovat Mustavuoren lehto ja Östersundomin lintuvedet, joita kiistelty Vuosaaren satamahanke koskee. Linnustonsuojelu ei ministeriön mukaan aiheuta lisärajoituksia alueiden käyttöön.

EU:n Natura-verkostoon otetaan alueita EU:n luontodirektiivin ja lintudirektiivin perusteella. EU:n komission on määrä tänä vuonna valita jäsenmaiden ehdotuksista Naturaan tulevat alueet.

Suomen ja monen muun jäsenmaan ehdotukset ovat myöhässä, ja Suomi sai tämän vuoksi komissiolta kolmannen ja viimeisen muistutuksen viime viikolla.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.