Mainos

Natura-aineisto ministerien nähtävillä

Ministerit voivat lähipäivien aikana tarkistaa lopulliset kantansa Natura-luonnonsuojeluohjelmaan ennen torstaina tehtävää päätöstä. Koko Natura-aineisto on ministerien nähtävillä valtioneuvoston linnassa, ja jo tänä aamuna ensimmäiset ministerit ovat käyttäneet tilaisuutta hyväkseen. Suurelle yleisölle asiakirjoja ei näytetä.

Ministerien tutustumiskäynneissä kyse lienee enintään joidenkin yksityiskohtien tarkistamisesta. Mitään yleiskuvaa tästä mammuttimaisesta aineistosta tuskin voi enää luoda. Natura-ohjelma lienee tausta-aineistomäärältään ylivoimaisesti suurin valtioneuvoston päätös. Paperimuodossa aineistoa on "yli 30 mutta alle 40 hyllymetriä".

Jokaisesta Natura-ohjelmaan mukaan otettavasta alueesta on oma 14-liuskainen selostus. Näistä sivuja kertyy yli 2 000. Näissä selostuksissa on esitetty ne perusteet, joilla kukin alue on ohjelmaan otettu.

Ylivoimaisesti suurimman tilan vievät viime vuoden keväällä tehdyt muistutukset, niistä annetut lausunnot ja lausunnoista tehdyt jatkohuomautukset. Nämä asiakirjat ovat nähtävissä alkuperäisinä. Kansioissa on kaikkiaan noin 14 000 muistutusta, tuhatkunta lausuntoa ja noin 6 000 huomautusta. Tekstejä täydentävät alueista tehdyt kartat. Karttoja on koottu putkiin ja kansioihin. Natura-hanke on ollut poikkeuksellisen laaja työtehtävä.

Luonnonsuojelujohtaja Ilkka Heikkinen myöntää, että varmasti moni asia olisi voitu tehdä toisin. Oppia on kuitenkin vaikea hyödyntää, kun moinen urakka tehdään Suomessa vain kerran. Itse aineistosta on kuitenkin joka tapauksessa hyötyä kymmeniksi vuosiksi eteenpäin. Hyötyä tulee jo siitä, että perustietokanta ja kartat ovat sähköisessä muodossa. Heikkinen muistuttaa, että aiemmin näitä asioita käsiteltiin paperikartoilla ja "kenkälaatikkomenetelmällä".

Muistutusten kirjo on laaja. Monet ovat kirjoittaneet käsin perusteita näkemyksilleen. Osa muistutuksista on kuitenkin tehty valmiiksi tehdylle pohjalle, mikä osoittaa, että maanomistajat ovat saaneet apua muistutustyössään.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.